🕝 1 minuter
Ambulanspersonal kräver ostörda matraster - "Tid för återhämtning"
Publicerad 8 april 2022 02:00
Uppdaterad 8 april 2022 02:00

Ambulanspersonal hinner många gånger inte äta ordentligt eller värma mat under de långa arbetspassen som ofta förekommer.

Nu kräver Vårdförbundets huvudskyddsombud på ambulansbolaget AISAB att Arbetsmiljöverket ingriper.

Enligt en ny enkät hinner tre fjärdedelar av ambulanspersonalen i Region Stockholm inte ta en ostörd rast på en halvtimme under ett pass för att äta.

Rast ska kunna tillbringas på rastlokaler på sjukhusen eller ambulansstation (eller restaurang). Den ska inte behöva spenderas ”på rull” mellan uppdragen. Rast är inte bara tid för att äta utan även tid för återhämtning.” skriver Vårdförbundets huvudskyddsombud till Arbetsmiljöverket.

I enkäten framgår det även att det pressade schemat har gjort det vanligt att ambulanspersonalen ofta äter stående eller under färd i bilen med visir som tallrik.

”Fick hetsäta under framkörning till patient för att inte göra någon felbedömning eller misstag på grund av total energibrist.”, skriver en person i enkäten.

”Åt i farten. Hade precis värmt maten när sos ringde och bröt måltiden”, skriver en annan.

Ett annat problem som personalen tampas med är övertiden då ambulanserna ofta får uppdrag som inte är akuta sent under arbetspassen. Bakgrunden uppges vara höjda krav på snabb utlarmning, även på uppdrag som inte har högsta prioritet.

Dela artikeln