Företag i fokus:

Nu förverkligas ett levande Futurum – mötesplatsen mitt i Järna

2022_04_futurum.jpeg-3

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Ett växande Järna behöver en central mötesplats för kultur och umgänge som är öppen för alla.

Efter många år av väntan och olika turer är det nu glädjande att byggstart äntligen närmar sig för nya Futurum, med nya verksamhetslokaler för bibliotek, fritidsgård, kulturskola och föreningsliv.

Det finns många fördelar med att samla flera funktioner i en byggnad och det har länge funnits planer för att göra så. Bland annat hölls ett rådslag om ett bygge som aldrig blev av när projektet ströks ur kommunens budget för över tio år sedan.

Det skapade förstås besvikelse och frustration, inte minst hos dem som engagerat sig särskilt mycket den gången. När Järna kommundelsnämnd för ett par år sedan tog upp frågan om ett nytt kulturnav i Järna har vi fått börja om från början helt och hållet. Mycket har förändrats under 15 års tid och förutsättningarna är annorlunda.

Utgångspunkten har varit att utgå från verksamheternas behov och förutsättningslöst undersöka behoven av lokaler för möten och föreningsliv. Vi har utrett frågan om att bygga om eller att bygga nytt och olika placeringar för en ny byggnad.

Vårt fokus har varit att få fräscha och ändamålsenliga lokaler till stånd och att det inte ska dra ut på tiden. Processen har slutligen landat i ett beslut om att bygga till och bygga om Futurum.

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Det innebär en rad utmaningar. Läget är bästa tänkbara, men tomten är liten och nära järnvägen. Dessutom har den gamla byggnaden ett värde för kulturmiljön som behöver tas hänsyn till.

Kommunens stadsantikvarie och andra kompetenta medarbetare har varit viktiga under processen för att skapa en byggnad som både respekterar den gamla arkitekturen och tillför något nytt. Uppdraget har innehållit höga ambitioner vad gäller ekologisk och social hållbarhet.

Nämnden har förhållit sig till olika ramar i form av budget, upphandlingsregler och kommunens process för lokalförsörjning. Uppdraget har samordnats i första fasen av kultur- och fritidskontoret och sedan av Telge Fastigheter som ansvarar för kommunens verksamhetslokaler.

Ett byggbolag (M3Bygg) har upphandlats och en arkitekt (Nyréns) med stor erfarenhet av just bibliotek samt att bygga om och modernisera äldre kulturhus (nu senast Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm).

För Järna kommundelsnämnd är medborgardialog oerhört viktigt och något vi jobbat för att utveckla och stärka under flera års tid. Under vägen med detta projekt har vi bjudit in till flera dialoger, både med allmänheten och direkt dialog med föreningslivet och olika berörda aktörer.

Fortsatt dialog med medborgarna är viktig för att vi ska få ett nytt kulturnav som alla Järnabor kan vara stolta över, som vi kan glädjas åt och som ska tjäna oss väl under många år framåt.

Vi är angelägna om att Järnas invånare i alla åldrar ska få en fin byggnad att mötas i och vår vision är ett levande kulturhus mitt i samhället.

Vi ser fram emot att i samverkan med föreningslivet och alla Järnabor så småningom fylla det nya Futurum med liv, kultur och glädje!

Hanna Klingborg (MP)

Susanne Bergström (S)

Eva Molnar (KD)

Per-Anders Fritshammar (C)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 april 2022 00:00

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors