Nu förverkligas ett levande Futurum – mötesplatsen mitt i Järna

2022_04_futurum.jpeg-3

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Ett växande Järna behöver en central mötesplats för kultur och umgänge som är öppen för alla.

Efter många år av väntan och olika turer är det nu glädjande att byggstart äntligen närmar sig för nya Futurum, med nya verksamhetslokaler för bibliotek, fritidsgård, kulturskola och föreningsliv.

Det finns många fördelar med att samla flera funktioner i en byggnad och det har länge funnits planer för att göra så. Bland annat hölls ett rådslag om ett bygge som aldrig blev av när projektet ströks ur kommunens budget för över tio år sedan.

Det skapade förstås besvikelse och frustration, inte minst hos dem som engagerat sig särskilt mycket den gången. När Järna kommundelsnämnd för ett par år sedan tog upp frågan om ett nytt kulturnav i Järna har vi fått börja om från början helt och hållet. Mycket har förändrats under 15 års tid och förutsättningarna är annorlunda.

Utgångspunkten har varit att utgå från verksamheternas behov och förutsättningslöst undersöka behoven av lokaler för möten och föreningsliv. Vi har utrett frågan om att bygga om eller att bygga nytt och olika placeringar för en ny byggnad.

Vårt fokus har varit att få fräscha och ändamålsenliga lokaler till stånd och att det inte ska dra ut på tiden. Processen har slutligen landat i ett beslut om att bygga till och bygga om Futurum.

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Det innebär en rad utmaningar. Läget är bästa tänkbara, men tomten är liten och nära järnvägen. Dessutom har den gamla byggnaden ett värde för kulturmiljön som behöver tas hänsyn till.

Kommunens stadsantikvarie och andra kompetenta medarbetare har varit viktiga under processen för att skapa en byggnad som både respekterar den gamla arkitekturen och tillför något nytt. Uppdraget har innehållit höga ambitioner vad gäller ekologisk och social hållbarhet.

Nämnden har förhållit sig till olika ramar i form av budget, upphandlingsregler och kommunens process för lokalförsörjning. Uppdraget har samordnats i första fasen av kultur- och fritidskontoret och sedan av Telge Fastigheter som ansvarar för kommunens verksamhetslokaler.

Ett byggbolag (M3Bygg) har upphandlats och en arkitekt (Nyréns) med stor erfarenhet av just bibliotek samt att bygga om och modernisera äldre kulturhus (nu senast Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm).

För Järna kommundelsnämnd är medborgardialog oerhört viktigt och något vi jobbat för att utveckla och stärka under flera års tid. Under vägen med detta projekt har vi bjudit in till flera dialoger, både med allmänheten och direkt dialog med föreningslivet och olika berörda aktörer.

Fortsatt dialog med medborgarna är viktig för att vi ska få ett nytt kulturnav som alla Järnabor kan vara stolta över, som vi kan glädjas åt och som ska tjäna oss väl under många år framåt.

Vi är angelägna om att Järnas invånare i alla åldrar ska få en fin byggnad att mötas i och vår vision är ett levande kulturhus mitt i samhället.

Vi ser fram emot att i samverkan med föreningslivet och alla Järnabor så småningom fylla det nya Futurum med liv, kultur och glädje!

Hanna Klingborg (MP)

Susanne Bergström (S)

Eva Molnar (KD)

Per-Anders Fritshammar (C)

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 april 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors