Företag i fokus:

Nu förverkligas ett levande Futurum – mötesplatsen mitt i Järna

2022_04_futurum.jpeg-3

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Ett växande Järna behöver en central mötesplats för kultur och umgänge som är öppen för alla.

Efter många år av väntan och olika turer är det nu glädjande att byggstart äntligen närmar sig för nya Futurum, med nya verksamhetslokaler för bibliotek, fritidsgård, kulturskola och föreningsliv.

Det finns många fördelar med att samla flera funktioner i en byggnad och det har länge funnits planer för att göra så. Bland annat hölls ett rådslag om ett bygge som aldrig blev av när projektet ströks ur kommunens budget för över tio år sedan.

Det skapade förstås besvikelse och frustration, inte minst hos dem som engagerat sig särskilt mycket den gången. När Järna kommundelsnämnd för ett par år sedan tog upp frågan om ett nytt kulturnav i Järna har vi fått börja om från början helt och hållet. Mycket har förändrats under 15 års tid och förutsättningarna är annorlunda.

Utgångspunkten har varit att utgå från verksamheternas behov och förutsättningslöst undersöka behoven av lokaler för möten och föreningsliv. Vi har utrett frågan om att bygga om eller att bygga nytt och olika placeringar för en ny byggnad.

Vårt fokus har varit att få fräscha och ändamålsenliga lokaler till stånd och att det inte ska dra ut på tiden. Processen har slutligen landat i ett beslut om att bygga till och bygga om Futurum.

Bild/Illustration: Nyrens arkitektkontor.

Det innebär en rad utmaningar. Läget är bästa tänkbara, men tomten är liten och nära järnvägen. Dessutom har den gamla byggnaden ett värde för kulturmiljön som behöver tas hänsyn till.

Kommunens stadsantikvarie och andra kompetenta medarbetare har varit viktiga under processen för att skapa en byggnad som både respekterar den gamla arkitekturen och tillför något nytt. Uppdraget har innehållit höga ambitioner vad gäller ekologisk och social hållbarhet.

Nämnden har förhållit sig till olika ramar i form av budget, upphandlingsregler och kommunens process för lokalförsörjning. Uppdraget har samordnats i första fasen av kultur- och fritidskontoret och sedan av Telge Fastigheter som ansvarar för kommunens verksamhetslokaler.

Ett byggbolag (M3Bygg) har upphandlats och en arkitekt (Nyréns) med stor erfarenhet av just bibliotek samt att bygga om och modernisera äldre kulturhus (nu senast Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm).

För Järna kommundelsnämnd är medborgardialog oerhört viktigt och något vi jobbat för att utveckla och stärka under flera års tid. Under vägen med detta projekt har vi bjudit in till flera dialoger, både med allmänheten och direkt dialog med föreningslivet och olika berörda aktörer.

Fortsatt dialog med medborgarna är viktig för att vi ska få ett nytt kulturnav som alla Järnabor kan vara stolta över, som vi kan glädjas åt och som ska tjäna oss väl under många år framåt.

Vi är angelägna om att Järnas invånare i alla åldrar ska få en fin byggnad att mötas i och vår vision är ett levande kulturhus mitt i samhället.

Vi ser fram emot att i samverkan med föreningslivet och alla Järnabor så småningom fylla det nya Futurum med liv, kultur och glädje!

Hanna Klingborg (MP)

Susanne Bergström (S)

Eva Molnar (KD)

Per-Anders Fritshammar (C)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 april 2022 00:00

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors