Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Polisen varnar: Så lurar bedragare äldre – ”Hittar hela tiden nya sätt att lura”

2022_03_polisen-1

En våg av bedrägerier mot äldre sveper sig genom landet, det menar polisen som just nu ser en ökning av bedrägerier mot äldre.

Enligt polisen sker bedrägerierna i hela Stockholms län och under januari-februari har polisen fått in cirka 70 anmälningar.

– Vi måste få ett stopp på detta. Bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att lura människor. Vår uppmaning är: Ge inte ut kortuppgifter till okända som ringer även om de är övertygande. Swisha inte eller logga in på BankID. Lägg på luren och ring upp ett nummer du själv tagit fram till din bank vid behov. Var mycket ifrågasättande, säger Fanny Göthberg, på bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm i ett pressmeddelande.

Ett exemplet som polisen varnar för att en uppringare påstår sig ringa från en stor varuhuskedja som säljer elektronik.

Uppringaren säger att en annan person försöker köpa eller har köpt varor i den uppringda personens namn och säger sig kunna hjälpa till att stoppa transaktionen.

Samtalet landar i slutändan på att den uppringda loggar in på sitt Bank-IDm, Swishar eller anger sina kortuppgifter/koder. Via detta tillvägagångssätt har bedragarna lyckats blir av med stora belopp och även tillhörigheter.

Två fall ur verkligheten – namn och vissa uppgifter fingerade. Fakta: Polisen.

Bedrägeriet mot Gunilla:

Gunilla blev kontaktad av en gärningsperson som uppgav att han ringde från Elgiganten. Personen påstod att någon hade tecknat ett telefonabonnemang i Gunillas namn och att hon behövde prata med sin bank. Gunilla blev därför vidarekopplad till en ”Niklas Nilsson” som uppgavs arbeta på hennes bank. Gunilla fick vänta i telefonkö och när hon kom fram till banken blev hon sedan genom social manipulation lurad att swisha 100 000 kronor till en okänd person.

Gunilla lurades sedan också att gå in på sin internetbank och göra en överföring. Sedan blev hon vidarekopplad till ytterligare en person som påstods arbeta på en annan bank som Gunilla som hade pengar på. Där blev Gunilla övertygad att swisha ytterligare 60 000 kronor till en namngiven person.

Dessutom uppmanades Gunilla att lämna över sin smycken och bankkort tillsammans med kod till en person som kom och hämtade dessa vid hennes dörr.

Bedrägeriet mot Ulla:

Ulla blev uppringd av en man som sa sig ringa från Elgiganten. Mannen sa att någon med ett arabiskt namn från Göteborg köpt tre mobiltelefoner i hennes namn och att han skulle koppla Ulla till hennes bank så de kunde hjälpa henne. På vad som påstods vara banken sa personen att det såg bra ut på Ullas konton men att han för säkerhets skull skulle upprätta ett säkert konto.

Mannen frågade hur mycket pengar Ulla hade på de olika kontona och hon svarade att hon hade cirka 90 000 kronor på ett förmånskonto och cirka 40 000 kronor på personkontot. Mannen bad då henne att föra över från förmånskontot till personkontot så att det var mindre kvar än vad mobiltelefonerna hade kostat för då skulle köpet inte gå igenom och det gjorde Ulla. Sedan bad mannen Ulla att föra över 100 000 kronor till det påstådda säkra kontot.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 april 2022 00:00

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna