Påskafton i centrum med Södertälje City – ”Fira påsken med oss”

2022_03_276370646_1112257496277773_3919865048631615537_n

Snart är det påsk vilket innebär att det härliga påskfirandet drar igång igen. En efterlängtad högtid där barn i synnerhet klär ut sig till påskkärringar och bland annat knackar dörr.

En högtid som centrumföreningen Södertälje City inte låter passera obemärkt förbi.

I år infaller Påskafton den 16 april och tillsammans med flera fastighetsägare har Södertälje City ordnat att Lunagallerian, Kringlan och Telgehuset påskpyntas för en välkomnande känsla.

Stadskärna omvandlas till en påskkänsla där hela familjen erbjuds kostnadsfria aktiviteter. I Lunagalleran och på politikertorget erbjuds påskpyssel, kartbaserad lek, ansiktsmålning, gratis popcorn och sockervadd samt besöks av Actic Sydpoolens maskot Pigge Pingvin för att hälsa alla barn välkomna.

Lena Raattamaa, Event & Marknadsansvarig på Södertälje City.

– Vi vill att platsen ska kännas lekfull och välkomnande – och nu hoppas vi att många barnfamiljer vill komma ner och fira påsken med oss, säger Lena Raattamaa, Event & Marknadsansvarig på Södertälje City.

I Lunagallerian kan den som har vägarna förbi under påskveckans vardagar också lämna en hälsning på Södertäljes största påskägg, ett helvitt ägg som gallerians besökare färglägger och skriver på.

– Det kommer att bli en glad och lekfull stämning i Lunagallerian under Påsk. Både vi och butikerna i Lunagallerian vill vara med och skapa ett härligt firande, framförallt för de yngre i Södertälje, säger Ann Mullersdorf Krogstad, projektledare kommunikation Telge Fastigheter.

Evenemanget börjar klockan 11:00 på Påskafton den 16 april och pågår till 16:00.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 april 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors