🕝 1 minuter
Arbetet med Ostlänken i Södertälje tar fart - En 16 mil lång järnvägssträcka
Publicerad 31 mars 2022 02:00
Uppdaterad 31 mars 2022 02:00

Bild: Trafikverket.

År 2035 ska det järnvägssystemet Ostlänken, en sträcka på 16 mil, stå klart och knyter Sverige närmare.

Det nya järnvägssystemet som Trafikverket bygger mellan Järna och Linköping kommer att göra plats för persontåg och godståg samt möjliggöra kortare restider.

Nu börjar arbetet mellan sträckan Gerstaberg – Långsjön i Södertälje som en del av Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg mellan Stockholm – Linköping. Trafikverket tilldelar uppdraget till Tyréns och AFRY för att ta fram en bygghandling för järnvägssträckan och väntas starta i mars 2022.

– Vi är väldigt glada att tillsammans med AFRY få vara en del i att bygga ut det svenska järnvägssystemet med nya stambanor. Gerstaberg är den första sträckan som nu tar klivet mot byggstart då vi ska ta fram förfrågningsunderlag för tre olika entreprenader. Vi är laddade och startklara, säger Camilla Engel, affärschef väg och järnväg på Tyréns i ett pressmeddelande.

Ostlänken byggs i etapper och startade i Norrköping 2017 och beräknas kosta cirka 83 miljarder kronor. När den nya järnvägen står klart trafikeras den av persontåg med hastigheter upp till 250 km/h och förklena transporterna mellan Linköping, Norrköping, Nyköping, Vagnhärad och Södertälje samt Stockholm.

Enligt Trafikverkets basprognoser för år 2040 beräknas mellan 76 och 132 persontåg trafikera Ostlänken per dygn, vilket motsvarar 3 till 5 tåg per timme och riktning.

Järnvägssträckan Gerstaberg – Långsjön i Södertälje beräknas påbörja i mars 2022 och förväntas vara helt klart i november 2023.

Dela artikeln