Kommunen i ny satsning för att motverka kriminalitet i byggbranschen

2022_03_88d4fec88c53e539_800x800ar

Foto: Bengt Alm / Rättvist byggande.

Södertälje kommun arbetar sedan tidigare aktivt för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser.

Nu ansluter sig Telge inköp, kommunens inköpsföretag, till byggbranschens satsning ”Rättvist byggande” för att öka kvalitén i sina entreprenadupphandlingar.

Rättvist byggande, som är byggherrarnas initiativ för sund konkurrens och brottsfria byggen, är en icke vinstdrivande förening, som stödjer och driver medlemmarnas intressen.

Att ansluta sig som medlem innebär att implementera föreningens arbetsmodell för att stoppa fusk inom branschen.

– Rättvist byggande kommer att förstärka vårt befintliga arbete och resultera i ännu högre kvalitet. Att många aktörer gör detta i samverkan kommer påverka branschens utveckling och hela marknaden på ett positivs sätt. Vi har ett ansvar att göra rätt, säger Maria Dahl Torgerson, VD på Telge Inköp i ett pressmeddelande.

Maria Dahl Torgerson VD för Telge Inköp. Foto: Telge.

Nu har Telge koncernen, via Telge Inköp, och samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun anslutit sig som medlemmar för att motverka fusk och stoppa kriminalitet på byggarbetsplatser.

– Södertäljes medborgare ska kunna lita på att vi borgar för brottsfria byggen och sund konkurrens i branschen, Andreas Klingström, samhällsbyggnadsdirektör, i pressmeddelandet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors