🕝 1 minuter
Kändistätt när assyriska nyåret firas in i Södertälje
Publicerad 30 mars 2022 02:00
Uppdaterad 30 mars 2022 02:00

Foto: Assyria Tv.

Nyåret Akitu firas av Assyrier världen över med en vårfestival som en hyllning till naturens återfödelse.

Enligt den assyriska mytologin kliver världen in i år 6772 nu på fredag, den 1 april, och firas av Assyriska föreningen som gästas av flera kända artister.

Under firandet, som sker nu på söndag, kommer populära artisterna Ninib Ablahad Lahdo, Ilona Danho, Bachar Yohanon, Murad Karam och Sargon Gawro befinna sig på plats för fira in det Assyriska nyåret.

I mytologin bottnar händelsen kring en kärlekssaga mellan fruktbarhetens gudinna Ishtar och växtlighetens gud Tammuz.

För att frigöra sig från den fångenskap, som Ishtar hålls i av sin syster Ereshkigal, härskarinnan i underjorden, måste hon välja någon att ta hennes plats i dödsriket.

När hon upptäcker att alla, utom hennes egen make Tammuz, sörjt hennes frånvaro väljer hon i vredens mod sin make som ersättare i dödsriket, men inser så småningom sitt misstag.

Genom en överenskommelse mellan gudarna beslutas att Tammuz ska spendera halva året i dödsriket och halva året bland de levande.

Den första april varje år återvänder Tammuz i triumf till de levandes rike, och med honom livet och växtligheten. Därför firar Assyrierna ett nytt år den första april.

Nu på söndag sätter Assyriska föreningen barnen i fokus från klockan 12 till 15:00 med flera aktiviteter både inomhus och utomhus.

Därefter, från 16 till 19:00, utlovas sång, musik och härliga framträdanden för hela familjen.

Dela artikeln