🕝 1 minuter
Var barnmorska i 18 år utan legitimation - Driver egen mottagning i Södertälje
Publicerad 29 mars 2022 02:00
Uppdaterad 29 mars 2022 02:00

En kvinna från Södertälje anmäls till IVO som en fara för patientsäkerheten efter att det avslöjats att hon arbetat på Karolinska sjukhuset i Huddinge i 18 år som barnmorska – utan barnmorskelegitimation.

Södertäljekvinnan avskedades från sjukhuset och valde då att ta sin egna väg. Via Socialstyrelsen lyckades hon, för knappt tre år sedan, ta barnmorskelegitimationen och väljer nu att starta en mottagning för gravida i Södertälje.

Vidare framgår det, i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), att kvinnan även ska ha tagit ut narkotikaklassade läkemedel utan att registrera det.

Det rör sig om knappt 300 doser som är uttagna utan dokumentation om administrering.”, skrivs det i anmälan till IVO.

Arbetade som barnmorska i 18 år utan legitimaiton. Nu startar kvinnan en ny mottagning för gravida i Södertälje. Bild Creative Commons.

Södertäljekvinnan anställdes på sjukhuset 2001 som barnmorskelegitimation utan arbetsgivarens vetskap, vilket hon erkänt- Hon har även erkänt att hon har tagit ut narkotikaklassade tabletter till patienter utan att registrera det.

I anmälan ska de oregistrerade uttagen av narkotikaklassade läkemedlen inte varit korrekt ordinerade och att det inte finns dokument som visar att patienterna haft behov av dem.

Nyligen startade hon en mottagning för gravida i Södertälje för att ta emot kvinnor som behöver konsultation kring preventivmedel, klimakteriet eller stöd under graviditet.

Jag känner oro för hur hon ska kunna hantera det på ett korrekt sätts som”, skriver anmälaren.

Dela artikeln