Marlene Eskander om finalplatsen – ”Kraft att vilja göra mer för fler”

2022_03_D5B71C15-C24E-4B05-A6B6-E0B605E6A091

Marlen Eskander från främjarinstitutet, Jonas Regnér från Saltå kvarn och Jan Johansson från Second hand till hjälp. Foto: Södertälje kommun.

Hållbarhetspriset tilldelas till en person, förening, företag eller organisation som jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Nu presenterar kommunen de tre finalisterna; Second hand till hjälp, Saltå kvarn och Läsfrämjarinstitutet.

– Vi känner oss överväldiga och glada för finalplatsen. Vårt arbete genomsyras medvetet och aktivt av FNs globala hållbarhetsmål och Agenda 2030 med idén att ett samhälle aldrig kan vara starkare än sin svagaste länk, säger finalisten Marlen Eskander från Läsfrämjarinstitutet till Telgenytt.

I år delar Södertälje kommun Hållbarhetspris för 2021 först nu, då pandemin satte stopp för de tidigare planerna.

De tre finalisterna, Marlen Eskander från främjarinstitutet, Jan Johansson från Second hand till hjälp och Jonas Regnér från Saltå kvarn har alla uppmärksammats för sina uppmuntrande insatser som främjar en hållbar utveckling i Södertälje kommun.

Insatser som Södertälje kommun vill lyfta fram och belöna med den fina hedersutmärkelsen Hållbarhetspriset.

Foto: Privat.

För LFI, Läsfrämjarinstitutet, fokuserar man främst på att stärka individen med demokratiska verktyg och öka integrationen samt delaktigheten i samhället.

– Eftersom arbetet med socialhållbarhet genomsyrar allt vi gör får vi, genom finalplatsen, en bekräftelse i vårt arbete och kraft att vilja göra mer för fler, avslutar Marlen Eskander.

Vinnaren av Hållbarhetspriset 2021 presenteras nästa vecka, fredag den 1 april.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 28 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors