Astra nya covidläkemedel får grönt ljus – ”Mycket positivt besked”

2021_12_Astra

Foto: Creative Commons.

Ett nytt avtal tecknades nyligen mellan AstraZeneca och Socialstyrelsen för att leverera covid-19-medicinen Evusheld som förebyggande behandling av covid-19 för patienter med nedsatt immunförsvar.

Nu har läkemedel även fått klartecken av Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

– Det här är ett välkommet och mycket positivt besked för de av våra medlemmar som har blodcancer och andra maligna blodsjukdomar, personer med ett dysfunktionellt och försvagat immunförsvar. De har tvingats fortsätta med social distansering trots att samhället har öppnat upp sig, säger Lise-lott Eriksson, ordförande i Svenska Blodcancerförbundet som välkomnar beskedet.

Totalt handlar det om drygt 1700 doser som görs tillgängliga för patentet i Sverige som blir ett av de första länderna i Europa att använda läkemedlet.

Det innebär att läkemedlet finns tillgängligt för patienter i Sverige som ett av de första länderna i Europa.

Enligt Astra är läkemedlet är avsedd för patienter går på dialys, de med blodcancer och andra cancerformer som behandlas med cellgifter, patieneter som tar mediciner efter organtransplantation eller tar immunosuppressiva läkemedel för exempelvis MSoch reumatoid artri.

– Det känns väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för AstraZeneca i Norden i ett pressmeddelande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 28 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors