Företag i fokus:

Annons

Insändare: En rysk bomb dödar inte mer än en amerikansk

2022_03_war-gd1a42c87a_1920-1

En av världens supermakter har efter en period av desinformation, dimridåer och rena lögner tagit sig friheten att militärt angripa ett geografiskt och befolkningsmässigt mindre land som är militärt underlägset.

Den stora angriper den lilla. Det militära angreppet har ursäktas med att det lilla landet skulle hota supermaktens befolkning, trots att det i skrivande stund inte presenterats ett enda hållbart bevis för att så skulle vara fallet. Operationen har kostat tusentals civila livet och har tvingat miljoner civila att lämna sina hem.

Nej, det är inte den ryska invasionen av Ukraina, utan året är 2003 och USA har på falska premisser angripit Irak. 

Nu när hela västvärlden, makthavare liksom befolkning, sluter upp och med rätta fördömer den ryska invasionen måste vi påminnas om det hyckleri som kommer från våra egna makthavare, från Washington DC, London, Paris och Stockholm. 

Krig är alltid fel, aldrig rätt – och det måste gälla alla länder. Det finns inte ett carte blanche för USA och NATO att med bomber och raketer grusa sönder Irak, Libyen, Afghanistan och Syrien.

Den som anser det är således skyldig att på objektiva grunder motivera varför den ryska invasionen är mer förkastlig än den amerikanska, brittiska eller franska.

USA-ledda NATO-attacken mot Irak genomgående byggde på en falsk bild

Det är idag allmänt känt att hela grunden för den USA-ledda NATO-attacken mot Irak genomgående byggde på en falsk bild uppmålad av CIA och Vita huset för att motivera invasionen. 

I Libyen ingrep NATO för att stoppa påstådda människorättsbrott begångna av libyska militären mot civilbefolkningen. I skrivande stund har inte ett enda ovedersägeligt bevis lats fram. Det som däremot är känt är att bomberna från NATO och de rebeller som NATO stöttade har skördat tusentals civila dödsoffer liksom i Afghanistan och Syrien. 

”Jag menar inte att på något sätt ursäkta den ryska invasionen av Ukraina, men den måste sättas i perspektiv”

Jag menar inte att på något sätt ursäkta den ryska invasionen av Ukraina, men den måste sättas i perspektiv. Den ryska invasionen av Ukraina skiljer sig inte nämnvärt från de amerikanska invasionERNA, men reaktionerna på de båda supermakternas respektive aggressioner är dag och natt.

USA och Europa har tillsammans med andra allierade stater valt att detonera ekonomiska kärnvapen över Ryssland. Precis som i Hiroshima och Nagasaki är det endast den ryska civilbefolkningen och de svagaste som drabbas hårdast. Det är ryska barn, pensionärer och handikappade som får svälta och frysa, inte oligarkerna eller presidenten.

Och det är alla i västvärlden som applåderar sanktionerna som är skyldiga till detta lidande.

Det är oklart hur en utsvulten och isolerad befolkning ska förmås göra revolution mot tusentals välnärda och välutrustade kravallpoliser när det saknas mat på borden och affärerna gapar tomma.

Återigen drabbar sanktionerna ovillkorligen civila och befäster elitens grepp om makten.

Det är även oklart hur kriget i Ukraina stoppas av att företag som Starbucks, McDonalds, Netflix, Spotify, H&M och IKEA stänger ner sin verksamhet i Ryssland.

Detta leder endast till ytterligare isolering av den ryska civilbefolkningen från omvärlden. Ett svek som kan vara kostsamt då det ofrånkomligen kommer att minska informationsflödet från väst till öst vilket i sin tur riskerar att öka lojaliteten och uppslutningen gentemot staten, med andra ord presidenten då västvärlden låser in den ryska befolkningen i Putins ekokammare. 

”Förutom Irak, Libyen och Syrien som redan nämnts har vi alla en skyldighet att inte glömma de civila dödsoffer som NATO-bomber skördat i Afghanistan, Jemen, Serbien, Somalia”

Man borde tvärt om överösa ryska befolkningen med västerländsk information, produkter och kultur. Det är en välnärd befolkning som är över första stegen på behovstrappan som kräver frihet och demokrati. Inte de som köar för bröd.

När ska västvärlden lära sig?

Avslutningsvis kan vi konstatera att antalet sanktioner mot USA uppgår till 0, detta trots att även USA bombat och dödat flera civila än Ryssland i ett land, nej förresten, det är faktiskt flera länder.

Förutom Irak, Libyen och Syrien som redan nämnts har vi alla en skyldighet att inte glömma de civila dödsoffer som NATO-bomber skördat i Afghanistan, Jemen, Serbien, Somalia.

Civila dödsoffer i Kiev, Charkiv och Mariupol är väl lika hemskt och förkastligt som i Bagdad, Kabul och Tripoli eller vad betyder egentligen att stå upp för allas lika värde? 

John V

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 mars 2022 00:00

Omtyckta popup-butiken är tillbaka i centrum

SSK

Foto: Södertälje City

Den gångna helgen slogs portarna upp för det årliga samarbetet mellan SSK och centrumförening Södertälje City. En återkommande tradition där SSK flyttar ner sin shop till centrum inför julhandeln.

Centrumföreningen arbetar aktivt med att öka attraktionskraften till stadskärnan och har tre år i rad hjälpt Sportklubben att verka i centrala lokaler för att sälja sina produkter under julen. Föregående år öppnade SSK popup-butiken i Turistbyråns tidigare lokaler vid Saltsjötorget.

I år förflyttar SSK-shoppen till Lunagallerian och slog upp butiken i KappAhls gamla lokaler på Storgatan 15.

Butiken hade premiär den 25 november och erbjöd fina öppningserbjudande, goodiebags och bubbel för gästerna och som traditionsenligt släppte de även årets upplaga av försäsongströjorna.

Öppettider i december

Vecka 48

 • Onsdag 30 november, SSK-KIK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Torsdag 1 december – Shoppen på stan 10-19
 • Fredag 2 december, SSK-ÖIK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Lördag 3 december – Shoppen på stan 10-16
 • Söndag 4 december – Shoppen på stan 11-16

Vecka 49

 • Onsdag 7 december, MoDo – SSK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Torsdag 8 december – Shoppen på stan 10-19
 • Fredag 9 december – Shoppen på stan 10-19
 • Lördag 10 december, SSK-Mora 18:00 – Shoppen på stan 10-16
 • Söndag 11 december – Shoppen på stan 11-16

Vecka 50

 • Måndag 12 december – Shoppen på stan 10-19
 • Tisdag 13 december – Shoppen på stan 10-19
 • Onsdag 14 december, SSK-BIK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Torsdag 15 december – Shoppen på stan 10-19
 • Fredag 16 december, AIS – SSK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Lördag 17 december – Shoppen på stan 10-16
 • Söndag 18 december – Shoppen på stan 11-16

Vecka 51

 • Måndag 19 december – Shoppen på stan 10-19
 • Tisdag 20 december – Shoppen på stan 10-19
 • Onsdag 21 december – Shoppen på stan 10-19
 • Torsdag 22 december – Shoppen på stan 10-19
 • Fredag 23 december – Shoppen på stan 10-16

Vecka 52

 • Tisdag 27 december, Mora-SSK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Onsdag 28 december – Shoppen på stan 10-19
 • Torsdag 29 december, SSK-VVIK 19:00 – Shoppen på stan 10-19
 • Fredag 30 december, BIK-SSK 19:00 – Shoppen på stan 10-16

Läs även: Södertälje kan utses till ”Årets Stadskärna 2023”

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 11:00
Senast uppdaterad: 30 november 2022 10:32

Kungliga Konsthögskolan och Grafikens hus i nytt samarbete

316709433_1256131594963250_2599747444266105439_n

Nina Beckmann, chef på Grafikens Hus. Foto: Alexander Isa/Pressbild.

Gjuteriet, Grafikens Hus, i Södertälje planeras att stå klart till slutet av 2024. Men redan nu presenters ett nytt samarbete med Kungliga Konsthögskolan för att utveckla grafiken som konstart.

Grafikens Hus, som är ett konstmuseum och grafikverkstad, grundades i Mariefred 1996, men 18 år senare, den 16 mars 2014, totalförstördes den i en stor brand. Verksamheten flyttades till Södertälje där bygganden just renoveras och en nyöppningen av ett nytt konstmuseum, med fullt utrustade grafikverkstäder i den gamla industribyggnaden, väntas slå upp sina portar år 2024.

– Samarbetet med Grafikens Hus innebär att vi kommer kunna erbjuda våra lärare, studenter och forskare fantastiska möjligheter att arbeta med ett brett utbud av grafiska tekniker. Förhoppningen är att stärka sambanden mellan olika verkstäder, ämnen och tekniker inom utbildning såväl som forskning, säger Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan.

(Annonslänk)

Även Kungliga Konsthögskolan drabbades av en brand 2016 där verkstaden förstördes. Sedan dess har de sökt olika lösningar för att kunna fortsätta erbjuda studenterna en kvalificerad utbildning inom grafikområdet.

Nu presenteras ett nytt samarbete mellan Kungliga Konsthögskolan och Grafikens Hus i Södertälje, som även förvärva delar av Konsthögskolans grafiska utrustning.

– Det känns roligt att kunna ge grafiken en riktig nystart. Med två bränder bakom oss, en på Grafikens Hus och en på Kungl. Konsthögskolan, och sedan flera års arbete för att realisera det här nya samarbetet gläds vi åt att delar av Kungl. Konsthögskolans gamla grafikverkstad får ett nytt hem hos Grafikens Hus i Södertälje, där vi planerar att öppna ett nytt museum i slutet av 2024. Det är en milstolpe för Grafikens Hus i vårt arbete mot en nyöppning, säger Nina Beckmann, chef på Grafikens Hus.

Grafikens Hus, som flyttades efter branden i Mariefred 2014 till Södertälje, är belägen intill Tom Tits, KTH Södertälje och Södertälje Science Park.

Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 08:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 23:23

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)