94-åring vill flytta till äldreboende – Nekas av kommunen

2022_01_hands-1408480_1280

En 94-årig kvinna, bosatt i Södertälje, vill flytta till ett vård- och omsorgsboende för att få daglig hjälp i sin vardag. Det var lättare sagt än gjort.

Hon nekas av Södertälje kommun som menar att hennes fysiska hjälpbehov inte är tillräckligt omfattande och avslår kvinnans ansökan om att flytta till ett äldreboende.

På senare tid har 94-åringens syn försämras och drabbats av ostadig gång. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur i samband med fallet.

I ett mail, som hon fått hjälp med att skriva, överklagade hon kommunens beslut och ärendet togs upp i Förvaltningsrätten.

I överklagan framgår det att kvinnan bland annat har hjärtflimmer som medför trötthet och ibland smärta i bröstet. Hennes syn har försämrats och har svårt att hantera självständiga utomhuspromenader. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur och på senare tid har hon även svårigheter med att låsa upp dörren när hon får besök.

Detta påverkar hennes trygghet i hemmet negativt.”, framgår det i överklagan till Förvaltningsrätten.

Nu beslutar Förvaltningsrätten att gå på kommunens linje och avslår hennes önskemål om att flytta till ett vård- och omsorgsboende.

”Hennes fysiska hjälpbehov är inte tillräckligt omfattande för att hon ska anses behöva vård- och omsorgsboende för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Hon klarar av stora delar av sin livsföring på egen hand.”, skriver Förvaltningsrätten.

I beslutet skriver Förvaltningsrätten även att kvinnan har regelbunden kontakt och bra relationer med grannar och väninnor och menar att hennes tillstånd inte medför någon risk att hon blir socialt isolerad.

Den 94-åriga kvinnan hänvisas istället att önska ytterligare hemtjänstinsatser för ytterligare stöd och hjälp.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors