Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

94-åring vill flytta till äldreboende – Nekas av kommunen

Hemtjänst äldre gammal

En 94-årig kvinna, bosatt i Södertälje, vill flytta till ett vård- och omsorgsboende för att få daglig hjälp i sin vardag. Det var lättare sagt än gjort.

Hon nekas av Södertälje kommun som menar att hennes fysiska hjälpbehov inte är tillräckligt omfattande och avslår kvinnans ansökan om att flytta till ett äldreboende.

På senare tid har 94-åringens syn försämras och drabbats av ostadig gång. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur i samband med fallet.

I ett mail, som hon fått hjälp med att skriva, överklagade hon kommunens beslut och ärendet togs upp i Förvaltningsrätten.

I överklagan framgår det att kvinnan bland annat har hjärtflimmer som medför trötthet och ibland smärta i bröstet. Hennes syn har försämrats och har svårt att hantera självständiga utomhuspromenader. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur och på senare tid har hon även svårigheter med att låsa upp dörren när hon får besök.

Detta påverkar hennes trygghet i hemmet negativt.”, framgår det i överklagan till Förvaltningsrätten.

Nu beslutar Förvaltningsrätten att gå på kommunens linje och avslår hennes önskemål om att flytta till ett vård- och omsorgsboende.

”Hennes fysiska hjälpbehov är inte tillräckligt omfattande för att hon ska anses behöva vård- och omsorgsboende för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Hon klarar av stora delar av sin livsföring på egen hand.”, skriver Förvaltningsrätten.

I beslutet skriver Förvaltningsrätten även att kvinnan har regelbunden kontakt och bra relationer med grannar och väninnor och menar att hennes tillstånd inte medför någon risk att hon blir socialt isolerad.

Den 94-åriga kvinnan hänvisas istället att önska ytterligare hemtjänstinsatser för ytterligare stöd och hjälp.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 mars 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)