Företag i fokus:

Annons

94-åring vill flytta till äldreboende – Nekas av kommunen

Hemtjänst äldre gammal

En 94-årig kvinna, bosatt i Södertälje, vill flytta till ett vård- och omsorgsboende för att få daglig hjälp i sin vardag. Det var lättare sagt än gjort.

Hon nekas av Södertälje kommun som menar att hennes fysiska hjälpbehov inte är tillräckligt omfattande och avslår kvinnans ansökan om att flytta till ett äldreboende.

På senare tid har 94-åringens syn försämras och drabbats av ostadig gång. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur i samband med fallet.

I ett mail, som hon fått hjälp med att skriva, överklagade hon kommunens beslut och ärendet togs upp i Förvaltningsrätten.

I överklagan framgår det att kvinnan bland annat har hjärtflimmer som medför trötthet och ibland smärta i bröstet. Hennes syn har försämrats och har svårt att hantera självständiga utomhuspromenader. Vid ett tillfälle ramlade hon och drabbades av revbensfraktur och på senare tid har hon även svårigheter med att låsa upp dörren när hon får besök.

Detta påverkar hennes trygghet i hemmet negativt.”, framgår det i överklagan till Förvaltningsrätten.

Nu beslutar Förvaltningsrätten att gå på kommunens linje och avslår hennes önskemål om att flytta till ett vård- och omsorgsboende.

”Hennes fysiska hjälpbehov är inte tillräckligt omfattande för att hon ska anses behöva vård- och omsorgsboende för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Hon klarar av stora delar av sin livsföring på egen hand.”, skriver Förvaltningsrätten.

I beslutet skriver Förvaltningsrätten även att kvinnan har regelbunden kontakt och bra relationer med grannar och väninnor och menar att hennes tillstånd inte medför någon risk att hon blir socialt isolerad.

Den 94-åriga kvinnan hänvisas istället att önska ytterligare hemtjänstinsatser för ytterligare stöd och hjälp.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 mars 2022 00:00

Kvinna frisläppt efter misstanke om mord i Västergård

CBFDEE0A-15E7-49AA-B61B-E81E01E3FEA1

Foto: Shamash Oyal

Kvinna som tidigare anhölls misstänkt för mordet på en man i Södertälje har släppts fri efter att obduktionen visade att dödsfallet orsakades av fallskador.

Det var under söndagseftermiddagen som polisen kallades till Västergård. På plats påträffades en avliden 55-årig man med kraftiga skallskador i ett trapphus, och en kvinna greps senare misstänkt för mord. Obduktionen visade dock att mannen avlidit till följd av fallskador, vilket ledde till att åklagaren beslutade att släppa den anhållna kvinnan fri.

Bland annat framkommer uppgifter om att kvinnan kände offret och att inget mordvapen kunde hittas, vilket ytterligare stärker teorin att dödsfallet inte var resultatet av ett brott.

Polisens tekniker på plats efter dödsfallet i Västergård.
Foto: Shamash Oyal

Förundersökningen är dock inte helt avslutad. Polisen väntar fortfarande på kriminalteknikernas fullständiga utlåtande för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida utredningen ska läggas ned helt och misstankarna mot kvinnan avskrivas.

En kvinna som anhölls misstänkt för att ha mördat en man i Västergård, Södertälje, har släppts fri efter obduktionen visade att mannen dog av fallskador. Kvinnan greps efter att polisen larmats om ett bråk söndag eftermiddag och hittat mannen död i ett trapphus.

Åklagaren beslutade att släppa kvinnan, som var bekant med offret, eftersom det inte fanns bevis för att någon knuff skett. Ingen misstänkt mordvapen hittades, vilket ytterligare förstärkte osäkerheten om brott begåtts.

Förundersökningen fortsätter medan polisen väntar på ytterligare kriminalteknisk analys för att avgöra om utredningen ska läggas ned helt och kvinnans misstankar avskrivas.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 18:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 17:03

Här skrapar Södertäljebon Flour en halv miljon kronor

IMG_9017

Skärmdump TV4

Onsdagsmorgonen blev en uppfriskande sådan när Södertäljebon Flour lyckades skrapa fram en halv miljon i TV4:s Nyhetsmorgon. – För vinsten vill jag resa till mitt favoritresmål Italien. Antingen Rom, Milano eller Venedig, självklart vill jag ta med mig Gbraiel, säger hon.

Flour från Södertälje fick sin tur i strålkastarljuset som dagens Trisskrapare i TV4 Nyhetsmorgon, där hon skrapade fram en vinst på 500 000 kronor.

Det var i slutet av oktober som Flour fick en överraskning när hon via en onlinelott skrapade fram tre TV-symboler, vilket ledde henne till TV-studion och TV4:s offentliga dragning.

– Jag trodde först inte att jag såg rätt, så jag ringde Gbraiel som kunde intyga att det stämde, berättade Flour.

(Annonslänk)

Med systersonen hejande från sidlinjen fylldes studion med jubel när den efterlängtade vinstsumman avslöjades. En vinst som hon planerar att använda till en längtad resa till Italien tillsammans med sin systerson Gbraiel.

– Vilken fantastisk morgon och vinst, stort grattis! Nu hoppas jag Flour och Gbraiel får en underbar resa till Italien. Flour är årets sjätte vinnare från Stockholms län som skrapat Triss i TV4 Nyhetsmorgon, säger Filippa Jartén, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

Södertäljebon Flour
Foto: Svenska spel

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 16:04
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 16:04

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors