Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Insändare: Organiserad diskriminering – Vardagsmat i Södertälje

2022_03_274962476_473614057880366_552501507083159040_n

Debattören ifrågasätter kommunens säkerhetschef Anna Flink. Foto: Pressbild, Södertälje kommun.

Det råder inflation i ordet ”organiserad-brottslighet”.

Kommunen använder det som en taktik varje gång ett misstänkt brott sker i Södertälje, även om personen ifråga agerat ensamt eller är oskyldig till brottet.

Södertäljes eminenta säkerhetschef Anna Flink gick ut i Dagens Industri, den 10 december 2021, och talade om organiserad brottslighet.

Flink talade sig varm om att Södertälje är duktiga på att motverka organiserad brottslighet och att brottsligheten därmed söker sig till grannkommunerna.

”Småföretagare väljer bort Södertälje på grund av tjänstemännens dåliga attityd”

Anna Flink glömde nämna att många småföretagare väljer bort Södertälje på grund av tjänstemännens dåliga attityd, bristfälliga service och Södertälje kommuns långa handläggningstider för småföretagare.

Svenskt Näringsliv har i många av sina mätningar lyft upp problemet med tjänstemännens dåliga service, bemötande och attityd mot småföretagare i Södertälje. Utan att för den delen kalla detta för organiserad diskriminering, vilket det kanske ändå är.

”I en rättsstat så ska en person dömas innan han kan beskyllas för att vara en del av organiserad brottslighet.”

Anna Flink pekar vidare på att den organiserade brottsligheten etablerat sig i andra grannkommuner. I form av att småföretagare söker sig vidare från Södertälje. Hederliga småföretagare med tomma belastningsregister, döms på förhand som organiserade brottslingar av Flink.

I en rättsstat så ska en person dömas innan han kan beskyllas för att vara en del av organiserad brottslighet. Men detta är inget som praktiseras hos Södertälje kommuns säkerhetschef Anna Flink. Utan det verkar vara enklare för henne att dra till med stämpeln organiserad brottslighet direkt, i förebyggande syfte för säkerhetens skull.

Vi kan konstatera att Anna Flink och kompani i vart fall inte benämnt det som hände i Fornhöjden, då Skanskas överfakturerade kommunen med 250 miljoner kronor eller Peabs arbete och fakturering av garaget bakom stadshuset för organiserad brottslighet. Dessa två projekt har lett till att skattebetalarna i Södertälje bestulits med över 350 miljoner kronor.

”Vissa människor och företagare som blir utpekade och andra slipper undan”

Inte heller sekretess-försäljningen av Hovsjö till bröderna Månsson till kraftigt rabatterat pris har diskuterats av Anna Flink. Det handlar om 100-tals miljoner kronor bara där som bestulits av skattebetalarna. Jag kan inte minnas att kommunens företrädare talade i termer om organiserad brottslighet då detta hände.

Kanske kan Anna Flink förklara varför detta inte är organiserad brottslighet?

Orden organiserad brottslighet, används som kommunens mantra och tuggas som om det vore tuggummi av tjänstemännen och sätts på allt som inte passar in i deras mall av Södertälje.

Man börjar undra om det förekommer möjliggörare och organiserad brottslighet i kommunhuset då det enbart är vissa människor och företagare som blir utpekade och andra slipper undan denna stämpel.

Objektiv

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 31 augusti 2022 16:03

Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Södertälje har valts som platsen för Visit Swedens kommande affärsmötesevenemang, som riktar sig till både internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen. Evenemanget förväntas attrahera flera hundra företag.

– Med sin innovativa, industriella och teknologiska mångfald, spännande historia och sprudlande kulturliv har Södertälje en självklar plats på Sveriges destinationskarta. Att nu få möjlighet att visa upp Södertälje för världens reseindustri i samband med Swedish Workshop 2024 känns extra roligt, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

Varje år arrangeras en återkommande mötes- och marknadsplats där den svenska besöksnäringen möter utländska researrangörer. År 2024 kommer evenemanget för första gången att äga rum i Södertälje. Syftet är att marknadsföra Sverige som en turistdestination och främja en hållbar och växande besöksnäring.

– Vi är glada och stolta över att få vara värdar för Swedish Workshop 2024. Vi ser det som en fin möjlighet att få visa upp våra fantastiska smultronställen och näringsliv, säger Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun.

Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun. Foto: Alexander Isa/Södertälje kommun

Visit Swedens arbete är en del av regeringens vision att göra Sverige till världens mest attraktiva och hållbara resmål genom innovation år 2030. Senast det arrangerades, i Falun 2022, genomfördes över 1000 affärsmöten, något Visit Sweden hoppas överträffa.

I Södertälje förväntas evenemanget locka nästan 200 företag och lika många svenska destinationer från hela landet. Det syftar till att skapa en koppling mellan företag och destinationer med internationella researrangörer.

Detaljer om programmet och arrangemanget för Swedish Workshop 2024 i Södertälje kommer att tillkännages på Visit Swedens webbplats under höst/vinter 2023. Det vi däremot vet är att evenemanget kommer att pågå i tre dagar, från den 24:e till den 26:e april, i kommunen.

– Södertälje är kanske något av en destinationsdoldis för många, men med en relativt kort resa från Stockholm finns här en sällan skådad mångfald av upplevelser, aktiviteter, måltidsutbud och historia, säger Andersson, vd för Visit Sweden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 september 2023 04:00
Senast uppdaterad: 26 september 2023 23:12

SSK visade klassen borta mot Östersund

SSK-Mattias-Zackrisson-

Skrämdump: Youtube

Ishockey, kontrasternas sport? Lika dålig första period som SSK presterade i Mora, lika magnifik första period stod Sportklubben för i mötet mot för dagen hemmaspelande Östersunds IK.  

Efter Moramatchen gjorde tränarduon en förändring i laget, Claes Endre fick chansen i målet i stället för Tomas Sholl. Han gav ett stabilt intryck men fick också bättre hjälp av sina lagkamrater än vad Sholl fick i Moramatchen.

Enligt assisterande tränare Mattias (Zacke) Zackrisson så har målvaktsbytet ingenting att göra med Sholls insats i den matchen:

”Vi har två målvakter som vi vill ha i spel. Vi är nöjda med båda och Sholl kan inte lastas för något i Mora.”

Under en lång säsong, extra lång för SSK förhoppningsvis behöver man två målvakter som är redo att spela på en hög nivå när de får chansen.

– Det är viktigt att båda spelar så ingen av dem landar vid sidan i för långa perioder under säsongen. Båda har visat på försäsongen att de vinner hockeymatcher, resonerar Zackrisson vidare om de två målvakterna i SSK som slåss om en plats i målet på träningar och match.

SSK kom ut och spelade mer fysiskt och rejält från första nedsläpp, betydligt mer påkopplade och redo för match. Satte hög press på Östersund vilket ledde till flera långa anfall.

Efter halva perioden skulle också SSK:s ledningsmål komma, Albin Carlsson smög upp i offensiv zon och efter fint förarbete av Linus Videll kunde Carlsson distinkt sätta pucken i bortre krysset bakom Östersunds målvakt Alex D´orio.

Proppen ur skulle det visa sig, kort efter 0-1 så utökade SSK till 0-2 där Filiph Engsund styrde in en magnifik passning av Marcus Eriksson. Blomstrand strödde ännu mer salt i hemmalagets sår, han satte retfullt enkelt 0-3 mellan benen på D´orio via en straff. Firma Videll, Eriksson (Marcus) ordnade sedan 0-4 efter lekfullt spel i anfallszonen.

Det känns fel att hitta något negativt efter en sådan inledning på matchen. Dock är SSK:s powerplay just nu ett sorgebarn. Långsamt, omständligt och idéfattigt. Där finns förbättringspotential. Hemmalaget kontrade också in deras enda mål för kvällen i just SSK:s spel i numerärt överläge.

(Annonslänk)

Idag klev SSK verkligen av bussen och var redo för match. Hockey är fascinerande på så sätt att det kan skilja i prestation mycket från match till match, från period till period.

– Jag tror vi fick betala för att vi inte riktigt kommit upp i tävlingsmentalitet under försäsongen i 60 minuter, menar ”Zacke” kan vara en av förklaringarna till den bleka prestationen i Mora.

– Så jag tror vi omedvetet blev överraskade av det extremt hårda jobb som måste göras varenda byte i och varenda match i den här ligan. Den revanschen ville nog varje spelare visa upp idag. Att alla och laget är så mycket bättre än det vi visade upp i fredags.

1-4 inför andra perioden.

Men den första tredjedelen var egentligen där det mesta hände. SSK säkrade sina 3 poäng redan där. Östersund kom naturligt ut som ett bättre lag i mittenakten, pressade tillbaka SSK stundtals utan att för den skull skapa en mängd farliga målchanser. När de kom till avslut så stod Claes Endre i vägen samtidigt som hemmalaget visade sämre effektivitet än gästerna.

Endre som fick en betydligt lugnare match än kollegan Sholl hade föregående match.

– Jo en betydligt lugnare match än sist mot Mora. Men en bra känsla, jag har känt mig väldigt bra genom hela försäsongen. Men såklart lite nerver ändå, man vill alltid ge ett bra intryck i nya klubben. Laget gjorde det enkelt för mig idag, all cred till dem.

En bra start i första matchen men också en bra start i laget och klubben:

– Har kommit in jättebra i laget och allt som jag och Bratten (målvaktstränare i SSK) jobbar på har känts väldigt bra.

Retfullt att inte få hålla nollan?

– Egentligen inte. Klart att man vill rädda alla puckar men det viktigaste är vinsten ändå. Det kommer nya chanser för att hålla nollan.

Andra perioden blev en hafsig historia och efter att Södertäljes lagkapten Christopher Liljewall sent in i den gjorde 1-5 efter fint förarbete av Ludwig Blomstrand så blev period tre en transportsträcka för SSK.

Kaptenen var såklart tillfreds med laget insats idag:

– Det var stabilt, vi var betydligt mer påkopplade idag från start.

Vad sa ni till varandra som gjorde skillnad idag?

– Vi behövde inte säga så mycket, alla tyckte insatsen senast var för dålig rakt igenom. Så vi laddade batterierna för fullt och sa att vi skulle börja med det hårda jobbet. Då händer det bra saker.

Slutresultatet skrevs slutligen till 1-7 genom ett varsitt mål av Emil Alba (5 mot 3) respektive Dominic Turgeon. Sju olika målskyttar är en styrka. Linus Videll tillsammans med Marcus Eriksson kan bli sevärda i vinter.

Nästa match för SSK är fredag 29:e september. Det blir också hemmapremiären i Scaniarinken där man ställs mot Västerås IK.

Läs även: – Daniel Hansson, ny skribent med fokus på SSK

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 september 2023 21:32
Senast uppdaterad: 26 september 2023 22:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors