Telge Nät förvarnar inför sommaren – ”Vattenbrist kan uppstå”

2022_03_275598629_653774029187629_7413069717892101847_n

Södertäljes vattentorn vid Torekällberget. Bild: Google.

I somras infördes bevattningsförbud i många av landets kommuner. I Södertälje slapp man detta, tack vare medborgarnas gemensamma ansvarstagande för att spara på värdefulla dricksvattnet. 

Enligt Telge Nät ser läget än så länge stabilt ut i Södertälje, men menar att det kan svänga fort.

– Under sommarens varma dagar ser vi fortfarande ett alldeles för högt uttag av vatten. Det gör att vattenbrist kan uppstå även fast utgångsläget var bra inför säsongen, säger Ylva Åström, avdelningschef VA-drift på Telge Nät i ett pressmeddelande.

Nu ökar risken för vattenbrist och på grund av klimatförändringarna och därför uppmanas svenskarna att minska sin vattenförbrukning.

– I Sverige har vi sett på rent vatten som en självklarhet, men klimatförändringar och befolkningsökning innebär att vi behöver hushålla mer med vattnet, säger Åström.

Telge nät uppmanar att vara varsamma med vattenanvändningen.

Igår var det även FN:s dag där betydelsen av vatten lyftes upp, Världsvattendagen, som fokuserar på vårda vår viktigaste naturresurs. Enligt rapporter kommer bristen på dricksvatten bli allt vanligare och att det komma att krävas omfattande anpassningar för att hantera klimatförändringar som inte kan undvikas.

– I Sverige gör vi i snitt av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. I Danmark och många andra länder i Europa är motsvarande siffra 100 liter, berättar Ylva. Det finns många enkla sätt att minska vattenanvändningen utan att ge avkall på vår bekvämlighet, säger hon.

Såhär kan du göra för att minska användningen.

– Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills vattnet blir kallt
– Stäng av kranen när du borstar tänderna
– Fyll disk- och tvättmaskinen helt (en halv maskin drar lika mycket vatten som en hel)
– Diska inte under rinnande vatten
– Duscha i stället för att bada, ta kortare duschar och stäng av kranen när du tvålar in dig
– Vattna trädgården sparsamt, morgon eller kväll och gärna med regnvatten

Nya vattenpumpar i Södertälje ska säkra tillgången på dricksvatten
 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors