Företag i fokus:

Telge Nät förvarnar inför sommaren – ”Vattenbrist kan uppstå”

2022_03_275598629_653774029187629_7413069717892101847_n

Södertäljes vattentorn vid Torekällberget. Bild: Google.

I somras infördes bevattningsförbud i många av landets kommuner. I Södertälje slapp man detta, tack vare medborgarnas gemensamma ansvarstagande för att spara på värdefulla dricksvattnet. 

Enligt Telge Nät ser läget än så länge stabilt ut i Södertälje, men menar att det kan svänga fort.

– Under sommarens varma dagar ser vi fortfarande ett alldeles för högt uttag av vatten. Det gör att vattenbrist kan uppstå även fast utgångsläget var bra inför säsongen, säger Ylva Åström, avdelningschef VA-drift på Telge Nät i ett pressmeddelande.

Nu ökar risken för vattenbrist och på grund av klimatförändringarna och därför uppmanas svenskarna att minska sin vattenförbrukning.

– I Sverige har vi sett på rent vatten som en självklarhet, men klimatförändringar och befolkningsökning innebär att vi behöver hushålla mer med vattnet, säger Åström.

Telge nät uppmanar att vara varsamma med vattenanvändningen.

Igår var det även FN:s dag där betydelsen av vatten lyftes upp, Världsvattendagen, som fokuserar på vårda vår viktigaste naturresurs. Enligt rapporter kommer bristen på dricksvatten bli allt vanligare och att det komma att krävas omfattande anpassningar för att hantera klimatförändringar som inte kan undvikas.

– I Sverige gör vi i snitt av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. I Danmark och många andra länder i Europa är motsvarande siffra 100 liter, berättar Ylva. Det finns många enkla sätt att minska vattenanvändningen utan att ge avkall på vår bekvämlighet, säger hon.

Såhär kan du göra för att minska användningen.

– Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills vattnet blir kallt
– Stäng av kranen när du borstar tänderna
– Fyll disk- och tvättmaskinen helt (en halv maskin drar lika mycket vatten som en hel)
– Diska inte under rinnande vatten
– Duscha i stället för att bada, ta kortare duschar och stäng av kranen när du tvålar in dig
– Vattna trädgården sparsamt, morgon eller kväll och gärna med regnvatten

Nya vattenpumpar i Södertälje ska säkra tillgången på dricksvatten
 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 mars 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors