Företag i fokus:

Livsfarlig lekplats för barn – Telge Bostäder silvertejpar över sylvassa spikar

2022_03_E99EEE55-F624-4D18-8BBE-45C09007237D

Småbarnsföräldern Elisabeth. Foto: Alex Ataseven.

En sliten lekplats där barn springer upp för ett fort med ett sort hål i mitten, elkablar som hänger löst och 10 meter bort gapar ett hål i marken.

Barnens lekplats på Stengodsstigen i Lina Hage är allt annat än tryggt för småbarnsföräldrar i området.

– Det är mycket som behöver åtgärdas här. Ta barnens dagis som ett exempel där grinden har varit trasig hur länge som helst. Barn kan lätt springa iväg, det här är inte ok, säger Elisabeth till Telgenytt.

I början på veckan upptäckte en mamma att flera plankor saknades på fortet där barnen leker. Ett stort hål gapade rak ner som barnen riskerar att falla ner i.

Kvar efter de försvunna plankorna blev ett 20-30-tal sylvassa spikar som pekade rakt ut.

– Jag ringde och berättade för Telge Bostäder att de måste komma och åtgärda problemet akut innan något barn skadar sig allvarligt. Hur de ”löste” problemet är ett stort skämt, säger en orolig mamma till Telgenytt.

– Telge Bostäder silvertejpade över spikarna, är Telge bostäder allvarliga?, säger hon.

Det är inte första gången oroliga föräldrar slagit larm om den livsfarliga lekplatsen, men åtgärderna från det kommunala bolaget Telge Bostäder har varit fattiga.

När Telgenytt besöker lekplatsen springer flera barn och leker med varandra, ovetandes om vilka faror som lurar.

En 8-årig pojke bestämde sig för att ta saken i egna händer. Han bad de andra barnen att gå ner från fortet samtidigt som han spärrar av platsen med egen inhämtad tejp.

– De springer upp för trappan för att åka rutschkana och då kan någon ramla i. Jag vill inte se någon skada sig, säger han till Telgenytt.

Nu kräver föräldrar i området att lekplatsen åtgärdas omedelbart för att skapa en tryggare plats för barnen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 mars 2022 00:00

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors