Livsfarlig lekplats för barn – Telge Bostäder silvertejpar över sylvassa spikar

2022_03_E99EEE55-F624-4D18-8BBE-45C09007237D

Småbarnsföräldern Elisabeth. Foto: Alex Ataseven.

En sliten lekplats där barn springer upp för ett fort med ett sort hål i mitten, elkablar som hänger löst och 10 meter bort gapar ett hål i marken.

Barnens lekplats på Stengodsstigen i Lina Hage är allt annat än tryggt för småbarnsföräldrar i området.

– Det är mycket som behöver åtgärdas här. Ta barnens dagis som ett exempel där grinden har varit trasig hur länge som helst. Barn kan lätt springa iväg, det här är inte ok, säger Elisabeth till Telgenytt.

I början på veckan upptäckte en mamma att flera plankor saknades på fortet där barnen leker. Ett stort hål gapade rak ner som barnen riskerar att falla ner i.

Kvar efter de försvunna plankorna blev ett 20-30-tal sylvassa spikar som pekade rakt ut.

– Jag ringde och berättade för Telge Bostäder att de måste komma och åtgärda problemet akut innan något barn skadar sig allvarligt. Hur de ”löste” problemet är ett stort skämt, säger en orolig mamma till Telgenytt.

– Telge Bostäder silvertejpade över spikarna, är Telge bostäder allvarliga?, säger hon.

Det är inte första gången oroliga föräldrar slagit larm om den livsfarliga lekplatsen, men åtgärderna från det kommunala bolaget Telge Bostäder har varit fattiga.

När Telgenytt besöker lekplatsen springer flera barn och leker med varandra, ovetandes om vilka faror som lurar.

En 8-årig pojke bestämde sig för att ta saken i egna händer. Han bad de andra barnen att gå ner från fortet samtidigt som han spärrar av platsen med egen inhämtad tejp.

– De springer upp för trappan för att åka rutschkana och då kan någon ramla i. Jag vill inte se någon skada sig, säger han till Telgenytt.

Nu kräver föräldrar i området att lekplatsen åtgärdas omedelbart för att skapa en tryggare plats för barnen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors