Barn med låg ekonomisk standard minskar i Södertälje men ökar i Nykvarn

2022_01_270235325_457975089029092_4373982746263843656_n

I en rapport från Nyhetsbyrån Siren framgår det att var femte barn lever i hushåll med låg ekonomisk standard i Sverige.

Om arbetslösheten är hög, hur befolkningen ser ut eller många flyktingar tagits emot, är några av de pådrivande faktorer som kan ha påverkan på andelen barn med låg ekonomisk standard i en kommun.

Enligt statistikmyndigheten SCB har andelen barn med låg ekonomisk standard ökat i riket. 2011 låg andelen på 17,5 procent och fram till 2019 ökade andelen till 19,6 procent.

 – Enligt den preliminära statistiken för 2020 stiger andelen till över 20 procent, säger Hans Heggemann, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Han menar att den största orsaken är att skillnaderna ökar mellan folk som har jobb och folk som inte har jobb samt att hushållens inkomster ökat kraftigt under 2000-talet.

Parallellt med detta har även antalet personer, med en inkomst som är mindre än 60 procent av medianhushållets. med låg ekonomisk standard ökat. Personer som lever i hushåll med en inkomst som är mindre än 60 procent av medianhushållets.

I Södertälje sjunker antalet barn med låg ekonomisk standard. 2011 hade låg andelen på 28,3 procent och sjönk ner till 23,8 procent 2019.

I Nykvarn låg statistiken på 5,4 år 2011, men 2019 ökade statistiken med 1,1 procentenheter till 6,5 procent.

Högsta andelen barn med låg ekonomisk standard finns i Hällefors där andelen ligger på 46 procent och i Högsby på 42 procent.

I Täby ligger andel barn med låg ekonomisk standard lägst i länet, där andelen är endast på 5,3 procent.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 19 mars 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors