Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Oroliga Södertäljebor efter ”Hesa Fredrik-testet” – Hördes dåligt

2022_03_hesa

Hesa Fredrik. Foto: MSB.

Den 7 mars testades den återkommande varnings- och informationssystem Hesa Fredrik. Larmet utgörs av ett utomhuslarm i form av en tjutande tyfon, dels av meddelanden i radio och TV.

Efter testet har flera Södertäljebor har hört av sig till Södertälje kommun och framfört att utomhuslarmet har brister som gör att budskapet inte når fram.

Larmet, Hesa Fredrik, testas fyra gånger per år för att kontrollera att den fungerar som den ska. Måndagen den 7 mars klockan 15:00 testades utomhusvarningen igen, men enligt flera Södertäljebor når budskapet som den bör göra.

Enligt kommunen har flera hört av sig och uppgett att VMA-signalen hördes dåligt, annorlunda eller inte alls.

Ljudsändaren har enligt uppgifter bytts från tryckluftsaggregat till elektroniska, vilket påverkat ljudet som blivit annorlunda och hörs möjligtvis något lägre i Södertäljes tätort. Däremot ska ska ljudet kunna tränga igenom bakgrundsljuden bättre.

”Anledningen till bytet är bland annat att det är möjligt med talande budskap med den elektroniska varianten. Alla ljudsändare är dock ännu inte utbytta men målsättningen är alltså att alla ska bytas från tryckluftsanläggning till elektroniska.”, skriver Södertälje kommun på sin hemsida.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 17 mars 2022 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)