Företag i fokus:

Annons

Utpekade ledaren anmäler anstalten Kumla – Advokaten: ”Under all kritik”

2022_03_KumlaanstaltenRAA

 Foto: Creative Commons.

30-åringen, som polisen pekar ut som ledare för nätverket i Södertälje, dömdes förra året till 5 år och två månaders fängelse.

Plus de fyra år från ett tidigare straff han var villkorligt frigiven för, totalt 9 år och två månaders fängelse.

Sedan den 19 januari i år sitter han åter på Kumla-anstalten där han direkt placerades i avskildhet. Nu framkommer det att han anmäler anstalten för flertalet missförhållande som JO nu väljer att granska.

Vid flera tillfällen har 30-åringen begärt att få ringa sin advokat, bland annat två dagar innan en domstolsförhandling, men fått avslag.

Vid ett annat tillfälle har anstalten menat att det krävts starka skäl till att beviljas ett telefonsamtal, vilket 30-åringen anser sig ha. Han menar att skälet är att han och advokaten har flertalet pågående processer ihop, men något återkoppling från Kumla-anstalten har inte framförts.

Anstaltens långsamma handläggning i denna del är under all kritik.”, skriver advokaten Ni de Keiser i anmälan.

Enligt personal på avdelningen är det fronten som inte informerar om att advokater ringer in. Men fronten skyller istället på avdelningspersonalen och menar att de inte inte ringer upp.

Vid ett tillfälle ringde advokaten upp tidig förmiddag, men blev inte uppringd förrän cirka 20 minuter innan avdelningen skulle stänga vid 18:00 utan några som helst möjligheter att fortsätta samtalet efter det. Detta går ut över både intagna och advokater, framgår det i anmälan.

Anmälan till JO, Justitieombudsmannen, gjordes den 15 februari och nu vill JO ha svar av Kriminalvården i granskningsärendet senast 10 maj.

SENASTE NYTT: Högsta domstolen fastställer nätverksledarens dom

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 mars 2022 00:00

Myndighetspost öppnades av anställd – ”Oacceptabelt”

2022_03_HALL

Anstalten Hall i Södertälje. Foto: Kriminalvården

Tidigare i år inkom två anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, om att kriminalvårdare öppnat och läst intagnas myndighetspost.

Nu riktar JO allvarlig kritik mot anstalten Hall i Södertälje då agerandet strider mot fängelselagen.

Enligt JO-anmälan ska en av de intagna påpekat till ansvarig tjänsteman att det är en otillåten handling att granska dennes post, men fått svar av säkerhetsavdelningens samordnare att de ”alltid gör så”. En av anmälningarna, som inkommit till JO, ska enligt uppgifter vara från en fängslad gängledare från Göteborg.

Ärendet har granskat av Justitieombudsmannen som nu riktar allvarlig kritik mot anstalten i Södertälje.

JO anser att det är anmärkningsvärt och oacceptabelt att personal, som arbetar med posthantering, inte är medveten om att brev till Kriminalvården utgör myndighetspost och därför inte får granskas.

”Det inträffade ar givetvis helt oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik.”, skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 13:02
Senast uppdaterad: 1 december 2022 13:02

Överraskning väntar besökarna under SBBKs hemmamatch

SBBK

Foto: Södertälje City

Idag, torsdag den 1 december, delar Södertälje City ut en tidig julgåva till alla besökare i Täljehallen. Nämligen det populära Södertäljekortet – presentkortet för shopping, mat och nöje.

Efter en stark vinst på bortaplan mot Kalmar tar SBBK emot Nässjö Basket i Täljehallen idag klockan 19:00. I samband med hemmamatchen kommer besökarna få en tidig julklapp av SBBKs partner, Södertälje City.

– Södertälje City samverkar med företag och föreningar kring en rad insatser och initiativ. Här ser vi en möjlighet att göra något nytt och roligt tillsammans med SBBK såhär inför julen, säger Aljoša Lagumdzija, VD Södertälje City.

Nu kan besökarna stötta SBBK och samtidigt få med sig en present hem. Under matchen kommer alla få ett eget Södertäljekort, Södertälje Citys gemensamma presentkort som gäller i upp emot 70 butiker i Södertälje, och kommer att vara tankad med ett hemligt belopp.

Södertäljekortet gäller i upp emot 70 butiker.

– Vi ser samarbetet med SBBK som ett mycket viktigt led i att stötta och ytterligare stärka Södertälje som idrotts och besöksstad. Med denna aktivitet vill vi ge tillbaka till Södertäljebor och övriga matchbesökare, vilket känns extra viktigt nu när det är tuffare tider. Tillsammans vill både vi och SBBK fortsätta vara goda ambassadörer för Södertälje, säger Tomas Björck, ordförande Södertälje City.

SBBK ligger på en åttonde plats med 12 matcher spelade och möter Nässjö som ligger på en sjunde plats med en match mindre spelad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 09:19
Senast uppdaterad: 1 december 2022 09:19

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)