Företag i fokus:

Utpekade ledaren anmäler anstalten Kumla – Advokaten: ”Under all kritik”

2022_03_KumlaanstaltenRAA

 Foto: Creative Commons.

30-åringen, som polisen pekar ut som ledare för nätverket i Södertälje, dömdes förra året till 5 år och två månaders fängelse.

Plus de fyra år från ett tidigare straff han var villkorligt frigiven för, totalt 9 år och två månaders fängelse.

Sedan den 19 januari i år sitter han åter på Kumla-anstalten där han direkt placerades i avskildhet. Nu framkommer det att han anmäler anstalten för flertalet missförhållande som JO nu väljer att granska.

Vid flera tillfällen har 30-åringen begärt att få ringa sin advokat, bland annat två dagar innan en domstolsförhandling, men fått avslag.

Vid ett annat tillfälle har anstalten menat att det krävts starka skäl till att beviljas ett telefonsamtal, vilket 30-åringen anser sig ha. Han menar att skälet är att han och advokaten har flertalet pågående processer ihop, men något återkoppling från Kumla-anstalten har inte framförts.

Anstaltens långsamma handläggning i denna del är under all kritik.”, skriver advokaten Ni de Keiser i anmälan.

Enligt personal på avdelningen är det fronten som inte informerar om att advokater ringer in. Men fronten skyller istället på avdelningspersonalen och menar att de inte inte ringer upp.

Vid ett tillfälle ringde advokaten upp tidig förmiddag, men blev inte uppringd förrän cirka 20 minuter innan avdelningen skulle stänga vid 18:00 utan några som helst möjligheter att fortsätta samtalet efter det. Detta går ut över både intagna och advokater, framgår det i anmälan.

Anmälan till JO, Justitieombudsmannen, gjordes den 15 februari och nu vill JO ha svar av Kriminalvården i granskningsärendet senast 10 maj.

SENASTE NYTT: Högsta domstolen fastställer nätverksledarens dom

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 mars 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors