🕝 1 minuter
Utpekade ledaren anmäler anstalten Kumla - Advokaten: "Under all kritik"
Publicerad 16 mars 2022 01:00
Uppdaterad 16 mars 2022 01:00

 Foto: Creative Commons.

30-åringen, som polisen pekar ut som ledare för nätverket i Södertälje, dömdes förra året till 5 år och två månaders fängelse.

Plus de fyra år från ett tidigare straff han var villkorligt frigiven för, totalt 9 år och två månaders fängelse.

Sedan den 19 januari i år sitter han åter på Kumla-anstalten där han direkt placerades i avskildhet. Nu framkommer det att han anmäler anstalten för flertalet missförhållande som JO nu väljer att granska.

Vid flera tillfällen har 30-åringen begärt att få ringa sin advokat, bland annat två dagar innan en domstolsförhandling, men fått avslag.

Vid ett annat tillfälle har anstalten menat att det krävts starka skäl till att beviljas ett telefonsamtal, vilket 30-åringen anser sig ha. Han menar att skälet är att han och advokaten har flertalet pågående processer ihop, men något återkoppling från Kumla-anstalten har inte framförts.

Anstaltens långsamma handläggning i denna del är under all kritik.”, skriver advokaten Ni de Keiser i anmälan.

Enligt personal på avdelningen är det fronten som inte informerar om att advokater ringer in. Men fronten skyller istället på avdelningspersonalen och menar att de inte inte ringer upp.

Vid ett tillfälle ringde advokaten upp tidig förmiddag, men blev inte uppringd förrän cirka 20 minuter innan avdelningen skulle stänga vid 18:00 utan några som helst möjligheter att fortsätta samtalet efter det. Detta går ut över både intagna och advokater, framgår det i anmälan.

Anmälan till JO, Justitieombudsmannen, gjordes den 15 februari och nu vill JO ha svar av Kriminalvården i granskningsärendet senast 10 maj.

SENASTE NYTT: Högsta domstolen fastställer nätverksledarens dom

Dela artikeln