INSÄNDARE: Miljonbidragen till Grafikens hus är vansinne!

2022_03_5FE2D7BC-881C-4F2D-B1F4-F64C832F4DA2-2048x1363-1

Projektet har kostat Södertälje kommun 70 miljoner mer än beräknat.

Jag välkomnar LT:s redovisning den 3 mars av hur Grafikens hus använt sina bidragspengar från kommunen.

Därtill finns en sammanfattning av alla politiska turer kring det icke-politiskt baserade beslutet att välkomna Grafikens hus till Södertälje och den kritik som förekommit.

”Stå på egna ben utan kommunala bidrag.”

Det påpekas korrekt att Liberalerna och Moderaterna motsatt sig den för skattepengar finansierade etableringen av Grafikens hus. Vad jag saknar i LT:s redovisning är ett konstaterande att även Sverigedemokraterna ända från början intagit en kritiskt avvisande hållning. 

Senast skedde detta i form av en skriftlig reservation i samband med kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 27 januari. SD har inställningen att Grafikens hus givetvis får slå upp sina bopålar var som helst inklusive i vår egen kommun men då stå på egna ben utan kommunala bidrag.

”I Sverigedemokraternas perspektiv är detta vansinne.”

LT konstaterar dock att företaget sedan 2015 mottagit över 20 miljoner kronor i bidrag varav det mesta från skattebetalarnas plånböcker.

I Sverigedemokraternas perspektiv är detta vansinne. Detta gäller även Grafikens hus envisa – för att inte säga tjockskalliga – krav på att få hålla till i det gamla gjuteriet, som först måste genomgå en omfattande renovering i mångmiljonklassen.

Tommy Hansson (SD)
ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Grafikens drömhus kostar Telge skjortan

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 mars 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

Enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt. Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger han.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

En man är gripen och frihetsberövad misstänk för våldtäkten i centrala Södertälje och just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:34

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors