Sprakande fest när Ragnhildsborg avslutade årets skidsäsong

2022_03_D787C2F6-68DA-44CB-B48F-E6F1AC51872F

Foto: Alex Ataseven.

Friluftsfrämjandet i Södertälje, som ser till att backen hålls öppen varje vinter, håller sedan 2016 en brakande fest med skiddisco när säsongen på Ragnhildsborgsbacken avslutats.

Tyvärr satte pandemin stopp för planerarna de senaste två åren, men under fredagskvällen var kvällsåkningen tillbaka med 100-tals glada besökare.

– Sjätte året i rad som vi anordnar discokvällen, men nu har vi haft ett upphåll i två år pågrund av pandemin. Efter discokvällen stänger vi backen för i år, så det här är sista kvällen för säsongen, säger Mathias Gälsing, marknadsföring- och eventansvarig, till Telgenytt.

Vintermörkret vid Ragnhildsborgsbacken lystes upp av sprakade färger och musik, samtidigt som barn och vuxna tog knappliften till toppen för att njuta av en härlig skidåkningen ned för backen. En magiskt stämning.

Inhyrda deejay, discobelysning, rökkanoner, grillning och kvällsskidåkning. En minst sagt annorlunda skidupplevelse för alla åldrar. comeback

– Det är fantastiskt, uthyrningen har näst varit tom och vi har haft lagom med folk. Otroligt många glada barn och vuxna, säger Mathias Gälsing.

TV: Skiddisco och säsongsavslutning i Ragnhildsborgsbacken.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 mars 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors