Person misstänkt för människohandel – Lurade till sig 2 miljoner kronor

2022_03_B359506D-3300-4CD2-8448-C843E03874E8

Advokaten Peter Ataseven.

Under 2021 identifierade Migrationsverket cirka 350 fall av misstänkt människohandel. Nu misstänks en person, skriven i Södertälje, för att ha utnyttjat 10 personer från Indien mellan åren 2017 till 2021.

Den misstänkte lurade hit personerna från Indien för att sedan utnyttja dem på arbetsmarknaden, nu är mannen häktad i sin utevaro.

– De har arbetat för honom, men inte fått någon lön, säger advokaten Peter Ataseven, som representera alla tio målsägande, till Telgenytt.

Mellan åren 2017 till 2021 har den misstänkte bistått med att ta hit personerna till Sverige på arbetstillstånd, och för det har han enligt advokaten tagit 200 000 kronor för.

– Han har tagit 200 000 kronor för att de ska få ett jobb, boende, en lön och andra villkor. Istället för ge personerna det dem kommit överens om så har de inte fått någon lön alls och de villkor som kommit överens har inte infriats, säger advokaten.

– Man kan säga att han utnyttjat dem i någon form av tvångsarbete, säger advokaten Peter Ataseven som företräder alla 10 personerna, fortsätter Ataseven.

Personerna betalde i god tro för det som utlovades, men väl i Sverige utnyttjades de att jobba för den misstänkte personen utan att ersättas med någon lön. Nu riskerar alla få återvända tillbaka till Indien då uppehållstillståndet satts i fara.

– Det har påverkat dem enormt, för de är i händerna på arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren som gett personerna ett jobb och det är på grund av jobbet som de får stanna i Sverige. Nu när jobbet rycks ifrån dem så är uppehållstillståndet i fara, så de är jätteoroliga. Risken är att de får återvända, säger advokaten Peter Ataseven till Telgenytt.

Personen som är skriven i Södertälje står nu är häktad i sin utevaro, misstänkt för människohandel.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 mars 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors