Södertälje kommun inför nya krav för att motverka valfusk – ”Får inte hända”

2022_03_38471062140_82c3ec9b01_b

Foto: Creative Commons.

Om ungefär sex månader är det kommunval i Södertälje och nu har kommunen beslutat att införa nya familjekrav för rösträknarna.

Enligt det nya kravet får det inte vara fler än två familjemedlemmar i samma vallokal och inte räkna röster tillsammans, det rapporterad SVT under fredagen.

– Risken är om fler från samma familj jobbar i lokalen och att man misstänker att de försöker påverka en att rösta på ett visst sätt eller på något sätt manipulera rösträkningen, säger valnämndens ordförande Lars-Olof Collin (C) till SVT.

Men Södertälje är inte först med införandet. I flera kommuner i Stockholm infördes detta sedan länge för att upprätthålla förtroendet för valsystemet.

En person som kandiderar i valet får heller inte vara röstmottagare som handhar vallokalen och räknar röster, det beslutet är sedan tidigare fastställt.

Att detta implementerats i Sverige tror Collin (C), som SVT pratat med, beror på tidigare anklagelserna om valfusk i USA.

I Södertälje har inget känt valfusk förekommit, dessa krav införs i förebyggande syfte.

– Bara misstanken om att det förekommer valfusk får inte hända, säger Lars-Olof Collin (C) till SVT.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors