Stå upp för vapenexportförbudet Sverige!

2022_03_704A5EDA-DE65-4506-B2A1-54DC0308789E

 Foto/Bild: Christopher Mendoza/Wikipedia – Staffan Norberg (V).

I Sverige finns en ovanligt god moral i att inte tillåta vapenexport till länder i krig. En bra inställning.

Men nu har alla partier (utom Vänsterpartiet fram till förra veckan ) ändå beslutat att tillåta leveranser av militära vapen och krigsmaterial till Ukraina. 

”Neutralitet som gjort att Sverige sluppit krig i så många år”

Att snarare erbjuda skydd, sjukvård och humanitär hjälp borde vara Sveriges goda bidrag i dagens militära konflikt – inte bidra med pansarrobotar och militär insats i det akuta krig som nu sker.

Den svenska principen om ”alliansfrihet i fred och neutralitet i krig” har historiskt tjänat vårt land bra och skyddat Sverige. Nu kastas denna princip överbord och ropen om Natoanslutning ökar.

”Hotar vår egen fred”

Mitt parti, Vänsterpartiet, är det enda parti som tycks hålla huvudet någorlunda kallt och följa den principen, men till och med försvarsminister Peter Hultkvist verkar nu lockas av den krigshets som på nytt breder ut sig i Europa. T o m Tyskland skickar nu krigsvapen trots landets tragiska erfarenheter av krig i Europa.

Jag hoppas att mitt parti i det längsta vågar hålla fast vid den princip om alliansfrihet och neutralitet som gjort att Sverige sluppit krig i så många år.

”Ryssland är en auktoritär, diktatorisk, militärt stark stat, men fortfarande en väldigt mäktig granne”

Att vara musen som röt må kännas bra men Sverige borde, liksom Putin, begripa att primitivt dödande inte löser något. Det bara eskalerar konflikten och hotar vår egen fred.

Att avstå export av svenska pansarvärnsrobotar mitt i pågående krig vore klokt, men stöd då stället sjukvård och civila insatser som vi dokumenterat bra på i Sverige och vår region.

Humanitära behov lär bli allt större när kriget nu tragiskt eskalerar. Europa bör istället förbjuda import av gas, olja och kol, då gör vi dessutom en insats för miljön och sätter mer press på den ryska regimen. 


Staffan Norberg (V)

Ledamot i Regionfullmäktige i Region Stockholm och f d kommunalråd i Södertälje 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 mars 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors