Mordet i Ronna – Mördarna befann sig på platsen två timmar innan mordet

2022_03_306D3313-9E5D-4095-A298-85AD1ACEBE7C

Strax efter klockan 17 den 22 februari skjuts en ung man till döds på en parkering i stadsdelen Ronna.

En 23-åring träffas med flera skott genom den laminerade bilrutan och avlider kort därefter. Två dagar senare grips två män när de återvände för att hämta pistolen de gömde under morddagen.

Vid 17 tiden under tisdagen kliver 23-åringen in i bilen och hinner starta bilen innan han överraskas av en gärningsman som avlossar flera skott.

Gärningsmannen flyr sedan platsen i en silverfärgad Volkswagen Passat kombi. Men redan två timmar innan mordet fångar en kamera flyktbilen som rör sig på parkeringen på Gillestigen i Ronna.

– Vår uppfattning i nuläget är att gärningsmännen uppehållit sig på den här platsen under en längre tid. De verkar haft en spaning efter målsägande och sedan överfallit honom, säger spaningsledaren Rickard Holtz till Efterlyst.

Efter mordet flyr gärningsmännen från Ronna, mot Genetaleden, in i Hovsjös industriområde och vidare mot Tveta Kyrkan där de antas bytt flyktbil.

9 timmar senare, vid 02-tiden, larmades räddningstjänsten till Tveta där den misstänkta bilen hittades utbränd. I samband med branden kontrollerades området av polis som gjorde flera fynd.

Ett av fynden var vapnet som misstänks ha använts vid dödskjutnignen, en pistol med kaliber 9 millimeter.

– De gömmer antagligen vapnet för att inte åka fast med det i en vägspärr. Sen väljer de att gå tillbaka när det lugnat ner sig, säger en polis till Lt.

Ett spaningsarbete sattes igång där polisen övervakade platsen i Tveta där pistolen gömdes. Kvällen den 24 februari gav spaningsarbetet resultat när de misstänkta mördarna återvände till platsen för att hämta vapnet. Två personer grips av polis bar gärning.

De gripna, en 32-åringen skriven i Norsborg och en 23-åringen skriven i Norrtälje grips och häktas för mordet på Gillestigen i Ronna. Men enbart den yngre häktas för mordet, 32-åringen häktades för medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

Nu misstänker polisen att fler gärningsmän kan vara inblandade och söker iakttagelser kring Gillestigen och Tveta begravningsplats.

23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 7 mars 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors