Dubbelvinst för Södertelge Volleys damer i helgen

2022_03_0777696A-DF40-46C7-9821-77D99CBA524A

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Södertelge Volleybollklubbs damlag tog hem en enkel dubbelseger under lördagens matcher i volleybollens division 2, och en kvalplats till Division 1 närmar sig med stormsteg.

Som vanligt spelades två matcher under en matchdag i volleybollens division 2 – denna helg i Uppsala. Södertelge som har toppat serien sedan start i höstas var förhandsfavoriter.

Båda motståndarna, Uppsala och Vallentuna C, ligger i den nedre halvan av tabellen och Södertelge hade inför helgen bara förlorat en match av tolv spelade. Och laget levde upp till förväntningarna.

– Vi spelade riktigt bra rakt igenom, säger Lisa Eckerwall som är en av lagets dedikerade försvarsspelare – så kallad libero. Vi brukar ju alltid säga att ”gladast vinner” och idag hade vi bra humör och härlig stämning från början till slut, samtidigt som vi hade kontroll över matchen hela tiden. Det är i sådana lägen volleyboll är som roligast.

– Vi lät oss inte påverkas om motståndarna tog några poäng utan spelade vårt spel ändå. Ibland kan det vara svårt att hålla tempot uppe två matcher i rad, men inte idag, säger lagets lagkapten Frida Alvarsson.

Frida som imponerade extra med att serva hem tio poäng i rad i första matchen mot Vallentuna, vilket ledde till ett setresultat på 25-13. De följande två seten var jämnare men Södertelge var aldrig hotade på riktigt utan vann även de med 25-21 och 25-22.


I andra matchen mot hemmalaget Uppsala var matchbilden densamma. Frida fortsatte att plocka poäng i såväl serv som anfall, men alla spelare imponerade med stabilt försvar och välplacerade anfall.

– Det var ett nöje att vara coach en dag som denna, säger lagets tränare och coach Chris Kalfic. Tjejerna kunde skoja och vara glada på plan samtidigt som det inte påverkade kvaliteten på spelet. Man kände att de hade matcherna i sitt grepp hela tiden och de har verkligen växt och blivit tryggare som lag under säsongen.


Matchen mot Uppsala vanns med 25-15, 25-18, 25-15. Nu är det bara en matchhelg kvar innan serien avslutas och mycket tyder på att laget kommer få kvala för uppgång till Division 1. De sista matcherna spelas den 26e mars hemma i Brunnsängshallen klockan 13 och 17.

– Då hoppas vi på starkt hemmastöd – alla är välkomna, avslutar Lisa Eckerwall.


Text: Johanna Lundgren Gestlöf

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 7 mars 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors