Företag i fokus:

Annons

Tindra Lundegård från Södertälje tävlar om SM guld och en plats i landslaget

2022_03_BD0065C6-1A48-465F-B6F3-1769DACAECA4-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Den 16 mars gör sju finalister upp om vem som ska utses till svensk mästare bland unga bagare i Sverige.

En av finalisterna som lyckats ta sig till finalen i Göteborg är 19-åringen Tindra Lundegård från Södertälje.

Hur känns det att vara i final och hur redo är du?

– Jättekul att vara med och tävla och få här möjligheten, bara att vara med är en vinst i sig, säger finalisten Tindra Lundegård till Telgenytt. Jag var väldigt stressad i början över hur ska jag hinna med att öva, men nu känner jag mig väldigt säker över det jag ska presenterna. Det ska bli en kul grej att vara med.

Idag studerar Tindra till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad, men hennes intresse för bakningen föddes i yngre dar när hon bland annat lagade finska piroger med sin farmor. Nu har hon chansen bli svensk mästare i Unga Bagare och möjligheten att tävla i juniorlandslaget.

– Det hade varit fantastisk att komma med i landslaget. Möjligheten att få tävla i SM Unga Bagare, och därigenom ha möjligen att vara med i juniorlandslagenhar, har inte riktigt fallit mig i tanken att det verkligen kan hända.

Vägen till final var inte enkel för Tindra och lättar blir det inte i finalen. Under fem intensiva timmar ska hon skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier – matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.

Vad hon ska baka i final får hon i nuläget inte avslöja, däremot berättar hon för Telgenytt att hon inte ska laga det klassiska svenska som andra finalister väljer baka.

– Jag tycker inte klassiskt svenskt faller mig jätte mycket smaken. Jag väljer lite jordigare smaker och inte allt för sött som andra. Jag kör mitt race, sen får det bära eller brista, säger Tindra till Telgenytt.

Juryns val av vinnare kommer att baseras på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med.

Här kräver juryn även ett nytt och kreativt tänk samt en smakprecision som utmärker sig.

Det vinnaren bidraget 2021 var ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.

Den 16 mars har Tindra, utöver titelns som juniormästare, även chansen att kvala in sig i Svenska Juniorbagarlandslaget.

För att representera Sverige i VM för unga bagare krävs det att hon hamnar på minst en fjärde plats.

Följ Tindras resa på Instagram – @Tindras_bakhorna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 mars 2022 00:00

Fördel SSK efter vinsten i Umeå

ndhl-rogle---ssk-180224-7926jpg_53538953125_o

SSK Damlag jublar efter vinst, här mot Rögle Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubbs Damlag vann på torsdagen mot Björklöven i Umeå. Det var den första matchen i bäst av tre i det som är Play off 1 och ett av hinderna på vägen mot SHDL.

SSK har 1-0 i matcher och kan säkra vidare avancemang idag när de två lagen drabbar samman igen, den här gången i Scaniarinken.

-Fokuset måste vara här och nu, säger damlagets huvudtränare Robert Johansson som inte vill gå händelserna i förväg.

SSK har i de allra flesta matcherna den här säsongen varit ett klart bättre lag än sina motståndare. Men i matchen mot Björklöven förlorade laget för första gången skottstatistiken i en match. Något som tränare Johansson till delar också tyckte präglade matchen.

-Jo kanske lite, speciellt då i första perioden då de kommer ut hårt på oss precis som vi pratat om. Tycker i andra att vi flyttar upp spelet från start och börjar flytta puck som vi pratade om i pausen. Men ett par utvisningar rycker sönder vårt momentum.

-I tredje spelar vi sjukt bra defensivt och bjuder inte på något egentligen. Jag är så stolt över tjejerna som ger allt för varandra i denna tuffa bortamatch och vi tar en riktig lag seger.

Var fokus på försvarsspelet en del av er gameplan? 

-I detta skede på säsongen där ingen målskillnad eller andra parametrar spelar någon roll är ju försvarsspelet en än viktigare del för att inte bjuda på något. Dessutom ge oss möjligheter att vara kreativa när vi får våra lägen.

I slutet av en säsong och när de viktigaste matcherna ska avgöras så ska rutin och erfarenhet inte underskattas. Någon som varit med ett tag och är en av SSK:s mest erfarna spelare är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson, 35. I torsdags häll hon nollan i Umeå.

Lovisa Berntdsson höll nollan när SSK vann första matchen i bäst av tre mot Björklöven i Umeå Foto: Patric Gill

-Lollo gör en riktigt stabil insats med bra support från försvaret, all erfarenhet kommer vara viktig och så även den som Lollo bidrar med.

-Hon är en riktigt professionell atlet som vet vad som krävs och delar med sig av sina erfarenheter. Är även en kravställare på träning och match, det var därför vi signade henne för den resa vi är på.

Nu har ni chans att avgöra på lördag. Men viktig att inte sväva iväg utan fokusera steg för steg? 

-Precis, nu vann vi uppe i Umeå och har njutit av det men fokuset måste vara här och nu. På den utmaning som kommer i morgon Lördag, det är superviktigt.

Hur ser uppladdningen ut matchdagen? 

-Den startar med en lättare träning fredag och lite snack om matchen uppe i Umeå.

Formeras laget likadant som i torsdags? 

-Vi tar ut laget efter fredagens träning.

Alla hela och friska? 

-Ja det är de.

Vad blir viktiga nycklar för er att avgöra i Templet?

-Vi återkommer ideligen till några ord och de är, Enkelt, Beslutsamhet, Attityd och Support så det kör vi på även i fortsättningen.

Kommer ert spel/gameplan se annorlunda ut? 

-Nej egentligen inte , vi vill alltid spela ett aggressivt och rakt spel med högt pucktempo och hårt jobb, det kommer vi fortsätta med.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 20:09

Skottskadad 16-åring nedsövd i månader har nu vaknat

A747BD55-5C4C-42F9-AE1F-70156FD33CAD

Foto: Shamash Oyal

För snart tre månader sedan skottskadades en 16-åring allvarligt i Hovsjö och har varit nedsövd sedan dess. Nu har pojken, enligt uppgifter till LT, vaknat upp på sjukhus.

(Annonslänk)

Den 9 december sköts tre personer mitt i ett bostadsområde i Hovsjö. Två av de skadade klarade sig med lindriga skador, men den tredje, en 16-åring, hölls nedsövd på grund av allvarliga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt sköts 16-åringen i ansiktet.

Efter skjutningen i Hovsjö lyckades polisen gripa tre misstänkta, varav två senare släpptes fria. Den tredje, även han 16 år, häktades misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och grovt vapenbrott.

Dagarna innan jul grep spansk polis ytterligare två misstänkta män för inblandning: en 22-årig man från Södertälje och en 19-åring skriven i Stockholmsområdet. De misstänks för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälpt den yngre mannen, som misstänks för mordförsök, att fly med bil ner till Spanien.

16-åringen, som var kritiskt skadad, sövdes ner men ska nu ha vaknat upp på sjukhus efter två och en halv månad, rapporterar LT. Enligt tidningens uppgifter vågade läkarna inte väcka honom tidigare på grund av hans svåra skador.

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö.
Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2024 18:25
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 18:25

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors