Boel efter regeringens besked: ”Vårt arbete är välkänt i hela landet”

2022_03_Boel

Foto: Kommunen / Alex Ataseven.

Under fredagen meddelade regeringen att den nya myndigheten som ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen placeras i Södertälje.

Flera storstäder räckte upp handen och önskade att den nya myndigheten, som kommer att bidra med 70-80 nya arbetstillfällen, placeras hos dem.

Flera storstäder, bland annat Göteborg, räckte upp handen och ville se regeringen placera den nya myndigheten i deras stad. Men när det var dags att fatta ett beslut gav regeringen sitt förtroende till Södertälje kommun – till Boel Godner (S).

– Jag är stolt och glad över att Utbetalningsmyndigheten lokaliseras här hos oss. Det betyder att vi får den första statliga myndigheten som etablerats i Södertälje samt att det blir 70-80 kvalificerade jobb här. Vårt arbete mot välfärdsbrottslighet är välkänt i hela landet, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande till Telgenytt.

Att regeringen valde att ge Södertälje förtroendet, hur ser ni på det?

– Det är roligt och hedrande att Regeringen valde Södertälje. Jag är övertygad om att det är för att vi var den första kommunen i landet som började arbeta systematiskt tillsammans med Polisen och andra myndigheter mot välfärdsbrottslighet och grov organiserad brottslighet för flera år sedan. 

Kommer det att vara något slags samarbete mellan kommunen och den nya myndigheten?

– Ja, när det gäller att motarbeta välfärdsbrottslighet i allmänhet. Vi har redan ett samarbete med staten i det viktiga arbetet. I övrigt kommer den nya myndigheten att jobba med utbetalningar inom statens ansvarsområden som till exempel sjukpenning och pension. De frågorna är inte en del av samarbetet.

Kommer den nya myndigheten främst att fokusera på Södertälje? 

– Nej, vi kommer säkert att kunna bidra i vissa delar gällande välfärdsbrottslighet, men en statlig myndighets arbete rör alltid hela Sverige. Den välfärdsbrottslighet som vi fått hantera här finns också i liknande form i många andra kommuner i vårt land. 

Myndigheten skapar 70 nya arbetstillfällen, hur många av dessa platser tror man går till Södertäljebor?

Det återstår att se. Det ligger en bit fram i tiden. Jag hoppas så klart att många som får anställning där är Södertäljebor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 mars 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors