Företag i fokus:

Läkemedelsverket avråder – Skänk inte medicin till Ukraina

2022_03_f9a44746-714e-43e0-85cc-c8e7ce807ded-scaled

På grund av den rådande situationen som pågår i Ukraina har privatpersoner hört av sig till Läkemedelsverket om att skänka mediciner till behövande ur det egna förrådet.

Något som Läkemedelsverket varnar för då det kan innebära både hälsorisker och onödiga utmaningar hos mottagarna.

I ett pressmeddelande uppmanas privatpersoner att inte rensa medicinskåpet hemma och menar att sjukvårdsmaterial skickas på regeringsnivå.

– Det är viktigt att de hjälpinsatser som görs möter upp de behov som finns. Om Sverige ska donera läkemedel till Ukraina är det viktigt att det sker samordnat och utifrån de uttalade behov som finns i Ukraina. Privata initiativ är förstås behjärtansvärda men det går att göra större nytta på annat sätt, säger Lena Björk, direktör för tillsynsverksamheten vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Det kan innebära allvarliga hälsorisker om exempelvis ett receptbelagt läkemedel ges till någon annan än den som läkemedlet är utskriven till.

Förvaring, hållbarhet, dosering och transport är några av de faktorer som måste tas hänsyn till och därför avråds privatpersoner att skänka mediciner till Ukraina.

– Det är alltid viktigt att mediciner är både säkra och effektiva. Vi avråder från att leta i medicinskåpet efter något som kan avvaras. Det handlar i grund och botten om att läkemedel behöver förvaras och doseras på rätt sätt utifrån personliga behov, säger Lena Björk.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2022 00:00

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors