Läkemedelsverket avråder – Skänk inte medicin till Ukraina

2022_03_f9a44746-714e-43e0-85cc-c8e7ce807ded-scaled

På grund av den rådande situationen som pågår i Ukraina har privatpersoner hört av sig till Läkemedelsverket om att skänka mediciner till behövande ur det egna förrådet.

Något som Läkemedelsverket varnar för då det kan innebära både hälsorisker och onödiga utmaningar hos mottagarna.

I ett pressmeddelande uppmanas privatpersoner att inte rensa medicinskåpet hemma och menar att sjukvårdsmaterial skickas på regeringsnivå.

– Det är viktigt att de hjälpinsatser som görs möter upp de behov som finns. Om Sverige ska donera läkemedel till Ukraina är det viktigt att det sker samordnat och utifrån de uttalade behov som finns i Ukraina. Privata initiativ är förstås behjärtansvärda men det går att göra större nytta på annat sätt, säger Lena Björk, direktör för tillsynsverksamheten vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Det kan innebära allvarliga hälsorisker om exempelvis ett receptbelagt läkemedel ges till någon annan än den som läkemedlet är utskriven till.

Förvaring, hållbarhet, dosering och transport är några av de faktorer som måste tas hänsyn till och därför avråds privatpersoner att skänka mediciner till Ukraina.

– Det är alltid viktigt att mediciner är både säkra och effektiva. Vi avråder från att leta i medicinskåpet efter något som kan avvaras. Det handlar i grund och botten om att läkemedel behöver förvaras och doseras på rätt sätt utifrån personliga behov, säger Lena Björk.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors