🕝 1 minuter
Läkemedelsverket avråder - Skänk inte medicin till Ukraina
Publicerad 5 mars 2022 01:00
Uppdaterad 5 mars 2022 01:00

På grund av den rådande situationen som pågår i Ukraina har privatpersoner hört av sig till Läkemedelsverket om att skänka mediciner till behövande ur det egna förrådet.

Något som Läkemedelsverket varnar för då det kan innebära både hälsorisker och onödiga utmaningar hos mottagarna.

I ett pressmeddelande uppmanas privatpersoner att inte rensa medicinskåpet hemma och menar att sjukvårdsmaterial skickas på regeringsnivå.

– Det är viktigt att de hjälpinsatser som görs möter upp de behov som finns. Om Sverige ska donera läkemedel till Ukraina är det viktigt att det sker samordnat och utifrån de uttalade behov som finns i Ukraina. Privata initiativ är förstås behjärtansvärda men det går att göra större nytta på annat sätt, säger Lena Björk, direktör för tillsynsverksamheten vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Det kan innebära allvarliga hälsorisker om exempelvis ett receptbelagt läkemedel ges till någon annan än den som läkemedlet är utskriven till.

Förvaring, hållbarhet, dosering och transport är några av de faktorer som måste tas hänsyn till och därför avråds privatpersoner att skänka mediciner till Ukraina.

– Det är alltid viktigt att mediciner är både säkra och effektiva. Vi avråder från att leta i medicinskåpet efter något som kan avvaras. Det handlar i grund och botten om att läkemedel behöver förvaras och doseras på rätt sätt utifrån personliga behov, säger Lena Björk.

Dela artikeln