Hyllningen: ”Stärka jämställdheten bland unga tjejer och icke-binära”

2022_03_Namnlost

Trots att vi bor i ett av världens jämställda land, så är vi tyvärr fortfarande långt ifrån ett jämställd land. Vi jobbar för fullt och pratar mycket om jämställdhet, förändringen går långsamt även om den går framåt.

Som till exempel den största och viktigaste frågan om löneskillnaderna, jag som är nu 16 år, lär hinna bli pensionär innan det blir jämlikt mellan könen. Varför? Är det för att det bara är kvinnorna som kämpar för detta?

Fast männen är positiva till jämställdhet så är de inte engagerade, varför? Det är väl deras ansvar också att stå för kvinnors rättigheter.

Vi måste jobba mer med de destruktiva normerna som påverkar jämställdhet negativt och som leder till våld, övergrepp och sexuella trakasserier som är de största problemen i samhället.

Det leder även vidare till att både män och kvinnor mår dåligt och det vill vi ändra på, så att vi kan leva i ett tryggt samhälle där alla har samma rättigheter.

Den 8 mars under internationella kvinnodagen från klockan 17:00 till 20:00 på Park hotel i Södertälje arrangeras Peppfesten. Det har Ung Fritid och tjejer som går på fritidsgårdarna planerat med hjälp av sponsorer och andra aktörer.

Peppfesten är en hyllningsfest, för tjejer och icke-binära och alla tjejer och icke-binära i åldrarna mellan 13-19 år är välkomna. Den har vi gjort för att stärka alla kvinnor, stå för våra rättigheter samt att ha en rolig och fin stund med varandra.

Alica Kride, 16, Starka tjejer.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors