🕝 1 minuter
Regeringen placerar ny myndighet i Södertälje - "Mot välfärdsbrott"
Publicerad 4 mars 2022 01:00
Uppdaterad 4 mars 2022 01:00

Foto: Alex Ataseven.

En ny myndighet för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen ska placeras i Södertälje.

Förslag presenterades sommaren 2020 och hösten 2021 föreslog Södertäljes kommunstyrelse, Boel Godner, att den borde placeras i staden. Nu blir hennes önskan verklighet när Regeringen inrättar den nya myndigheten som beräknas starta den 1 januari 2024.

– Den nya myndigheten som ska jobba mot felaktiga utbetalningar ska lokaliseras i Södertälje. En rolig och bra sak mitt i allt det svåra. Södertälje är rätt plats då vi var den första kommunen som började arbeta systematiskt mot välfärdsbrott, skriver Boel Godner i ett Facebookinlägg.

Ett gemensamt transaktionskonto kommer att upprättas för hålla koll på utbetalningar från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, CSN och Migrationsverket.

Den nya myndigheten som placeras i Södertälje beräknas få uppemot 70 anställda.

– Människor ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för, de ska inte hamna i kriminella fickor, säger finansminister Mikael Damberg.

Boel Godner vill placera ny myndighet mot välfärdsbrott i Södertälje

Dela artikeln