Företag i fokus:

Jag prioriterar företagen – för barn och äldre!

2022_02_tage1-scaled

Tage Gripenstam (C)

Företagen är förutsättningen för tillväxt och resurser till välfärden. Utan ett starkt näringsliv kommer det inte att finnas jobb eller tillräckliga resurser till barn eller äldre i vår skola och omsorg.

Därför är ett bra företagsklimat i Södertälje högt prioriterat av mig själv och Centerpartiet.

Vad är då ett bra företagsklimat, det är inte att i varje situation säga ja till olika önskemål. Och särskilt inte populistiska förslag från politiker som inte är långsiktiga.

”Inget företag eller privatpersoner ska behöva vänta månadsvis på kontakt, besked eller efterfrågade möten”

Men några saker som är viktiga är servicen och effektiviteten i den kommunala organisationen.

När företagen söker kompetens, bygglov, tillstånd för att bedriva restaurangverksamhet, butiker att få sälja livsmedel eller tillstånd att sälja alkohol för att nämna några exempel måste både bemötandet, viljan att hjälpa till och att lösa problem och utmaningar vara ledord.

Kommunikation är viktigt både vid positiva och negativa besked.  Inget företag eller privatpersoner ska behöva vänta månadsvis på kontakt, besked eller efterfrågade möten.

Tjänstemännen är de professionella i de flesta relationerna vilket ställer extra höga krav på service och effektivitet från dem. Kommunen är en stor organisation och förändringar tar tid. För drygt ett år sedan antog vi en ny Näringslivsstrategi i samarbete med bland annat företagen.

”Vi ska bli den företagsamma kommunen med ett bra näringslivsklimat.”

Strategin kräver ett arbete internt i kommunen för att vi ska bli den företagsamma kommunen med ett bra näringslivsklimat.

För mig och Centerpartiet är våra barn och äldre och de som är i behov av omsorg de allra viktigaste och de förtjänar en bra verksamhet.

Men utan ett fungerande och välmående näringsliv med många engagerade företagare kommer vi inte att kunna leverera resurser till den bästa skolan och äldreomsorgen.

Tage Gripenstam, Centerpartiet.

Kommunalråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors