Företag i fokus:

Här är eldsjälarna från ADFA – ”Kände direkt att vi ville hjälpa”

2022_03_52EDE086-803B-43CF-B691-397BBD99BEE6-1151x800-1

Foto: Alex Ataseven.

Förra året kraftsamlade organisationen ADFA för att samla in kläder till de drabbade i Armenien.

Nu anordnar de en klädinsamlingen på nytt för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina som bröt ut förra veckan.

Kriget i Ukraina har fått organisationen A Demand for Action, ADFA, att agera på nytt. Så sent som i helgen beslutades det att anordna en insamling för att samla kläder och förnödenheter till de drabbade i Ukraina .

– Vår mål är att nå barn och familjer vid gränsen till Polen och än så länge har det flutit på riktigt bra tack vare alla eldsjälar, säger Amar Sabri till Telgenytt och berättar att initiativtagaren Nuri Kino just nu är på väg till Polen för att hjälpa behövande på plats.

På några dagar har organisationen lyckats fylla över 70 stora kartonger med kläder och målet är att fylla minst 100 kartonger. Oräkneliga människor har under dagarna åkt till restaurangen Flame i Weda för att dels bidra med kläder och dels för att hjälpa till på plats.

– Tidigare har volontärerna kommit från Södertälje, men den här gången ansluter sig folk från hela Storstockholm. Det är väldigt många som hört av sig och vill bidra med hjälp, men det är för trångt här inte, det finns inte plats för alla, säger Amar Sabri vice ordförande ADFA till Telgenytt.

En av de stora kartongerna redo att skickas till Polen. Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker klädinsamlingen under onsdagen befinner sig cirka 35 volontärer på plats för att bidra med hjälp. Två av dessa var vännerna Alexandra Aho och Gina Melki som anslöt sig när de uppmärksammade ADFAs initiativ.

– Det händer mitt framför ögonen på en, men man känner sig helt hjälplös. Som civil kan man inte göra så mycket, men när vi såg det här kände vi direkt att vi ville hjälpa till, säger Alexandra Aho till Telgenytt.

Tack vara ett stort kontaktnät lyckades ADFA få in enorma bidrag i sitt arbete, både från privatpersoner och företag.

Stora kartonger, containern samt hela frakten ner till Polen, helt gratis från företag som vill hjälpa till. Och inte minst alla eldsjälar som var på plats för att volontera och visa sitt stöd för de drabbade i Ukraina.

Utöver detta har organisationen samlat in över 200 000 kronor i bidrag som oavkortat ska gå till mat och bland annat hygienartiklar till behövande.

Initiativtagaren Nuri Kino är i skrivandets stund på väg till Polska gränsen med fem stora bussar laddade med förnödenheter till behövande.

När Nuri Kino och bussarna vänder tillbaka hem till Sverige kommer dessa bussar att fyllas med flyktingar. Bussarna kommer främst fyllas med barn och mödrar där ADFA, i samarbete med Migrationsverket, lovat att ta hand om de drabbade.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 31 oktober 2022 16:26

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors