Telge köper känd fastighet i centrum – ”Skapar möjligheter”

2022_02_574F15B6-EE72-4A69-9240-368F7BAEC1E9-scaled

Foto: Alex Ataseven.

I början på januari 2019 valde Stadium att stänga sin centrala verksamheten på Storgatan i Södertälje.

Sedan dess har den över 1400 m2 stora lokalen stått tom. Nu väljer ägaren Regio AB att sälja fastigheten till det kommunala bolaget Telge Fastigheter.

– Köpet av fastigheten skapar möjligheter framåt i arbetet med Lunakvarteren och utvecklingen av stadskärnan, säger Lars Greger, styrelseordförande Telge Fastigheter i ett pressmeddelande.

Syftet med köpet av fastigheten Luna 1 på gågatan i Södertälje är att bidra till att utveckla en attraktivare stadskärna.

Fördelen med köpet är att Telge Fastigheter äger grannfastigheter och menar att de ser tydliga synergier och ekonomiska fördelar med att förvalta och underhålla alla fastigheter i kvarteret Luna.

– Genom att få rådighet över hela kvarteret Luna kan vi få ut hela potentialen i detaljplanearbetet som pågår, säger Krister Mellström vd Telge Fastigheter. Till exempel kommer förvärvet underlätta evakueringsplanen när Gallerian försvinner, säger Krister Mellström till Telge.

Fastigheten som är på totalt 2664 m2 innehåller idag lägenheter kontor, butikslokaler och är känd för att vara ritad av samma arkitekt som Kaknästornet i Stockholm.

– Från Regios sida är vi nöjda med att Telge Fastigheter tar över Luna 1. Vi ser framför oss att det kommer bidra positivt till utvecklingen av kvarteret och närområdet, då de är långsiktiga fastighetsägare och har ett stort engagemang i stadskärnan, säger Regios VD Eric Bergström i pressmeddelandet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 28 februari 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors