Här växer bostadsområdet – Rikshem bygger cirka 200 lägenheter

2022_01_Rikshem

Bild/Illustration: Rikshem.

När allt står klart i Västra Blombacka ska Rikshem ha byggt cirka 175-230 nya lägenheter och cirka 18-22 radhus.

Lägenheterna kommer i 3-5 våningar samt ett åttavåningshus och blir en förtätning inom det befintliga flerbostadsområdet kring Brolundavägen och Fjärilstigen.

I en första etapp under 2021 inleddes arbetet med byggnation av 130 nya lägenheter i projektet. Nu väntas arbetet inledda i andra etappen som omfattar 67 lägenheter med solceller på taket.


De vita husen är de nya som tillkommer. Befintliga bostäder markeras i grått. Bild/Illustration. Södertälje kommun.

Rikshem bygger de nya bostäderna främst på den mark där det idag finns parkering och flyttar parkeringshus och i garage under bostadshusen.

Vill vi skapa ett mer varierat och blandat bostadsutbud, tryggare gaturum, möjlighet för kommersiell service och mer definierade bostadsgårdar. Utvecklingen inom området kommer att skapa mer liv och rörelse, mötesplatser, attraktivitet och trygghet.”, skriver Rikshems i ett pressmeddelande.

Det höga åttavåningshuset som Rikshem planerar att bygga ska vara en markering till bostadsområdets ”entré” och kommer att bestå av flera verksamhetslokaler.

Fastigheten som ska vara bostadsområdets ”entré”. Bild/Illustration: Rikshem.
Rikshem planerar att bygga 18-22 radhus i Blombacka. Bild/Illustration: Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 26 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors