Vinteridrotterna hade sex miljoner färre deltagartillfällen under pandemin

2022_02_ice_hockey_goalie_goal_sport_team_helmet_game_sticks-718588_jpgd

Under pandemin tappade flera vinteridrotter deltagare, främst på ungdomssidan, samtidigt som andra uppvisade starkare trender under pandemiåren.

Konståkningen och skidskyttet visade högre siffror över antalet deltagartillfällen under träning och tävling, men de etablerade vinteridrotter bandyn och ishockeyn tappade deltagare.

Det visar siffror över antalet deltagartillfällen under träning och tävling från Riksidrottsförbundet som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut.

Siffrorna är baserade på fem vinteridrotter under det första halvåret 2010-2021 och gäller utövare i åldrarna 7-20 år. Bandy, hockey, skidskytte, konståkning och skidsporten som innefattar både längdåkning och alpint.

Skidskyttet, som är den minsta av idrotterna, har sedan 2010 fördubblat antalet deltagartillfällen. Även konståkningen har ökat över tid, men för bandyn och ishockeyns del har utvecklingen varit dystrare, särskilt förra året.

Bandyns egentliga tapp började redan tidigare under 2010-talet enligt Riksidrottsförbundet siffror, men under 2020 registrerades en markant minskning i alla fem sporter som.

Enligt Sirens sammanställning regisserades sex miljoner färre deltagartillfällen under pandemiåret 2020 och minskningen tilltog ytterligare under första halvåret 2021.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors