Kärleksfull musik helt rätt i tiden

2022_02_Beat-Band-Foto-Matthias-Matsson-scaled

Foto: Matthias Matsson.

Södertäljebandet The Beat Band återvänder till Estrad med två hyllningskonserter till The Beatles tillsammans med gästartisten Göran Wiklund. Energin på lördagens spelning var hög och stämningen munter.  

Som Telgenytt berättat tidigare skulle helgens konserter infalla 2020, när det var sextio år sedan Beatles grundades. Titeln  “60 year of Beatles” står kvar även två år senare.   

Under min intervju med Henrik Cevert, gitarrist och sångare, gick vi ofta över till diskussioner om Beatles i allmänhet. Jag påminde till exempel att det i år var 60 år sedan trummisen Ringo Starr kom med i Beatles.  

– Så nu kanske det skulle heta Beatles +  Ringo 60 år, sa en skrattade Henrik, men la till att det där spelar inte så stor roll. Det är helt enkelt en hyllningskonsert till Beatles genombrott i början av ett årtionde.   

Och nej, det spelar knappast någon roll. Beatles var ett högst produktivt band som när de var aktiva spottade ur sig i snitt 1-2 skivor per år, exklusive en drös singlar som inte hamnade på plattorna. Lägg till solokarriärer, legendariska spelningar, filmer med mera och det finns alltid något jubileum att uppmärksamma.   

Och det är musik värd att uppmärksamma. Beatles är nog världens mest älskade band och det märks även i Södertälje. Stolarna vid stadsscenen är välfyllda. 

Energin är hög och stämningen munter där den musikhistoriska tidsresans varvas med underhållande anekdoter, både personliga och från bandets historia. Det är en konsert av fans till fans.  

Ett tajt band bjuder på egensinniga tolkningar med soultoner från gästartisten Göran Wiklund.  Explosiviteten i andra aktens psykedeliska låtar måste särskilt lyftas fram. Ett härligt framförande av “Got To Get You Into My Life” med blåsare från Kulturskolan i Södertälje och Järna måste också uppmärksammas.  

Till sist är musikens “peace, love and understand”-tema (med betoning på “love”) helt rätt i dessa tider. Gott så.  

The Beat Band + Göran Wiklund spelar också ikväll på Estrad kl. 18.00. 

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors