Förlorade hyreskontraktet efter långdragen handläggning – JO-anmäler Socialkontoret i Södertälje

2022_02_forsorj

Arkivbild.

En Södertäljebo anmäler Socialkontoret i Södertälje för långdragen handläggning som resulterade i ett förlorat hyreskontrakt då det ekonomiska biståndet drog ut på tiden.

JO, Justitieombudsmannen, har tagit emot anmälan mot Socialkontoret i Södertälje och bedömer att granska ärendet ytterligare.

”I och med att vi inte fått något besked om ekonomiskt bistånd får vi extra kostnader varje månad med anledning av dröjsmålsräntor eftersom vi inte har pengar att betala våra utgifter.”, skriver anmälaren i till Justitieombudsmannen.

Anmälaren menar att handläggaren dragit ut på tiden genom att be om kompletteringar som resulterat i obetalda hyresfakturor.

Enligt anmälaren har handläggaren på Socialkontoret i Södertälje bland annat bett att få in samma handlingar fastän de redan har lämnats in tidigare.

På grund av alla dessa kompletteringar så har det lett till att vi blivit av med hyreskontraktet, eftersom något beslut fortfarande inte har kommit i vårt ärende.” skriver anmälaren.

Hyresvärden beslutade i september att säga upp hyreskontraktet och lämnade över ärendet till Kronofogden som gav dem till 6 december för att flytta ut. Datumet flyttades däremot fram på grund av en rovdjursattack där två av deras djur dog.

I samband med detta begärde de om att få en avbetalningsplan från Kronofogden som anser att de inte har några tillgångar av värde, men något svar har ännu inte inkommit och nu väntar en oviss framtid för Södertäljeborna.

Nu begär JO att Södertälje kommunen utreder sin inställning till anklagelserna och inkommer med svar på JO:s frågor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors