Barn nära att bli påkörd vid förskola – Nu anmäls skolan av en förälder

2022_02_EF3EFFF4-D65B-4A00-A58A-1BB2CA0B32CF

Foto: Alex Ataseven.

En person anmäler Majtorpskolan i Södertälje till JO, Justitieombudsmannen, för att han anser att den kommunala skolan inte kan garantera barns säkerhet.

Detta efter att han, med sitt barn, varit nära att bli påkörda vi ett flertal tillfällen i samband med att barnet ska gå till skolan klockan 08:00.

Jag tycker inte att kommunen/skolan kan garantera mitt barns säkerhet när de ansvarar för honom. De flesta andra skolorna i kommunen har avlämningszoner.”, skriver en förälder i anmälan mot skolan.

Vägen in till Majtorpskolan. Foto: Alex Ataseven.

Anmälaren anser att skolan borde ha avlämningszoner i och med det höga trafikflödet vid skolan. Vidare framgår det att föräldern anser att personalen borde möta upp och ta emot barnen för att öka säkerheten.

”Vi har anmält trafiksituationen till kommunen. Dessvärre gör de inget åt saken även fast detta har pågått i flera år enligt personal på skolan.”, framgår det enligt anmälan till JO.

Enligt anmälaren är rektorn på skolan medveten om problemet som vid flera tillfällen blockerat infartsvägen till skolan för att hindra biltrafiken att komma fram.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors