🕝 1 minuter
Scania miljardsatsar i Södertälje - Ny testbana för elektrifierade fordon
Publicerad 19 februari 2022 01:00
Uppdaterad 19 februari 2022 01:00

Illustration/Bild: Scania.

Scania planerar att investera cirka en miljard kronor i ny testbana för autonoma och elektrifierade fordon i Södertälje. En testbana för framtidens nya fordon som en del av Scanias forskning- och utvecklingsverksamhet. 

– Vår ambition är att vara ledande inom elektrifieringen av tunga fordon och över tid stärka vår förmåga även inom självkörande fordon. Det krävs stora satsningar för att ligga långt fram i teknikutvecklingen, säger Anders Williamsson, chef för Scanias industriella verksamhet i ett pressmeddelande.

Nyligen färdigställdes Scanias nya gjuteri och bredvid chassifabriken i Södertälje arbetar Scania för fullt med att bygga en batterimonteringsanläggning.

– Vi utvärderar och undersöker möjligheten till att bygga en provbana anpassad för framtidens fordon för att möta det behov inom autonomt och elektrifiering vi ser kommer, säger Williamsson.

Nästa investering på cirka 975 miljoner kronor gäller en ny- och tillbyggnad av bolagets provbanor, men förs måste ansökan godtas av Länsstyrelsen.

– Vi fortsätter att investera lokalt i Södertälje, för att ha närhet till hela kedjan med produktion, utveckling och testning. Det är viktigt för Scania men också viktigt för fordonsklustret i Mälardalen och för Sveriges förmåga att ligga i framkant inom utvecklingen av hållbara transportlösningar, säger Anders Williamsson. 

Ambitionen att påbörjas arbetet under 2022 väntas pågå till tidigast år 2026.

Illustration. Scania.
Dela artikeln