JUST NU: Banken stängde hennes privata konto – Får upprättelse efter felaktiga beslutet

2022_02_272788943_490823689299842_2588780323872481396_n

Senaste tiden har det uppmärksammats att hundratals företagare, som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastats ut, utan någon förvarning och utan en vettig förklaring. Något som Telgenytt uppmärksammat.

En av de drabbade, en kvinna från Södertälje, fick sitt privata bankkonto hävt i november 2021 och vände sig till en advokat för rättvisa. Nu har banken beslutat att välkomna tillbaka henne som kund.

– Det har varit en hemsk period. Jag behandlades som en brottsling, trots att jag aldrig någonsin begått ett brott. Jag skämdes i flera månader och kunde inte få in lönen på mitt privata bankkonto, säger hon till Telgenytt.

Södertäljekvinnan är en av flera hundra som fått sitt privatbankkonto hävt med kort varsel och fick kort tid på sig att hitta en ny bank.

Kvinnan, som aldrig misstänkts eller dömts för något brott tidigare, vände sig till en annan bank. Men där fick hon nobben och menar att hon kände sig rödmarkerad av andra banker.

I en sista utväg vände hon sig till en advokat för att få upprättelse och idag kom beskedet.

Södertäljekvinnan får nu upprättelse från banken som beklagar det inträffade och välkomnar henne till att inleda en ny affärsförbindelse.

Handelsbanken har fattat beslut att häva uppsägningen. Vi beklagar att svaret har dröjt”, skriver banken i beslutet.

– Känns otroligt skön att få upprättelse. Jag har både läst och hört att många drabbats i Södertälje och såhär får det inte gå till, säger hon till Telgenytt.

Men hon är bara en av få som drabbats utan en rättslig prövning på grund av bankernas agerande. Enligt tidigare uppgifter till Telgenytt ska flera banker sagt upp kunder på privatsidan där även bolån sagts upp utan en rättslig prövning.

– Just nu är jag otroligt glad och tacksam att jag återfått förtroende hos banken igen, men jag hoppas verkligen att alla som inte gjort fel får upprättelse, avslutar kvinnan.

Aydins bankkonto stängdes utan förklaring – Banken: “Kommer från en grupp uppifrån”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 februari 2022 00:00

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors