Företag i fokus:

JUST NU: Banken stängde hennes privata konto – Får upprättelse efter felaktiga beslutet

2022_02_272788943_490823689299842_2588780323872481396_n

Senaste tiden har det uppmärksammats att hundratals företagare, som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastats ut, utan någon förvarning och utan en vettig förklaring. Något som Telgenytt uppmärksammat.

En av de drabbade, en kvinna från Södertälje, fick sitt privata bankkonto hävt i november 2021 och vände sig till en advokat för rättvisa. Nu har banken beslutat att välkomna tillbaka henne som kund.

– Det har varit en hemsk period. Jag behandlades som en brottsling, trots att jag aldrig någonsin begått ett brott. Jag skämdes i flera månader och kunde inte få in lönen på mitt privata bankkonto, säger hon till Telgenytt.

Södertäljekvinnan är en av flera hundra som fått sitt privatbankkonto hävt med kort varsel och fick kort tid på sig att hitta en ny bank.

Kvinnan, som aldrig misstänkts eller dömts för något brott tidigare, vände sig till en annan bank. Men där fick hon nobben och menar att hon kände sig rödmarkerad av andra banker.

I en sista utväg vände hon sig till en advokat för att få upprättelse och idag kom beskedet.

Södertäljekvinnan får nu upprättelse från banken som beklagar det inträffade och välkomnar henne till att inleda en ny affärsförbindelse.

Handelsbanken har fattat beslut att häva uppsägningen. Vi beklagar att svaret har dröjt”, skriver banken i beslutet.

– Känns otroligt skön att få upprättelse. Jag har både läst och hört att många drabbats i Södertälje och såhär får det inte gå till, säger hon till Telgenytt.

Men hon är bara en av få som drabbats utan en rättslig prövning på grund av bankernas agerande. Enligt tidigare uppgifter till Telgenytt ska flera banker sagt upp kunder på privatsidan där även bolån sagts upp utan en rättslig prövning.

– Just nu är jag otroligt glad och tacksam att jag återfått förtroende hos banken igen, men jag hoppas verkligen att alla som inte gjort fel får upprättelse, avslutar kvinnan.

Aydins bankkonto stängdes utan förklaring – Banken: “Kommer från en grupp uppifrån”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 februari 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors