Företag i fokus:

Älskad Beatles – Hyllning återvänder

2022_02_AD82AE0F-F028-4614-A4B3-8092A06FF067

I helgen uppträder The Beat Band återigen på Estrad med hyllningskonserter till The Beatles. Bandet har uppträtt både i Sverige och utomlands,  men allt började med två södertäljebors kärlek till musiken de växt upp med. 

The Beat Bands ursprung går tillbaka till 2013 då Henrik Cevert, på den tiden teaterlärare, lärde känna Peiter Hounslow, ljudtekniker på Estrad . De kom fram till att de både hade ett gemensamt intresse i musik och storslagna planer. 

De ville göra The Whos rockmusikal Tommy och enda möjligheten för dem att komma igång var att boka Estradscenen. Så fick det bli. Ett år senare framfördes musikalen med flera gästartister. 

– Vi spelade den bara en gång. Men Pieter hade en amerikansk kompis som ville se den i USA, säger Henrik Cevert, gitarrist och sångare till Telgenytt.

Han berättar att de trodde han skojade när han sa att han kunde fixa allt. Men det var sant. De åkte till New Hampsire och framförde musikalen tillsammans med lokala gästartister. 

The Beat Band live. Foto: privat.

Senare har de haft en spelning med en kavalkad av sextio-sjuttiotalshits samt spelningar med musik av The Eagles. De spelar helt enkelt musik från deras barndom. Något som ger dem en chans att känna sig som rockstjärnor, säger Henrik Cevert och skrattar. 

– Vi vill undvika coverbandskänslan. Att musiken spelas på en liten pub. Det ska vara stort, säger Henrik Cevert. 

När det 2019 var femtio år sedan släppet av Beatles legendariska Abbey Road-skiva blev det dags för Beatles-tolkningar. De gjorde två hyllningskonserter där de spelade skivan i sin helhet. Det var då de tog sig namnet The Beat Band.  

Mottagandet var minst sagt varmt, så år 2020, då det var sextio år sedan Beatles grundades, planerades flera hyllningskonserter med en bredare repertoar. The Beat Band hann spela en konsert i Norrköping mars 2020.  

En vecka senare satte pandemin stopp för allt, som för så många andra kulturarbetare. Men nu är den efterlängtade showen snart här i Södertälje 

Henrik berättar att man märker hur mycket Beatles betyder för dem som växt upp med det. Samtidigt tillägger jag att jag märker av en stor åldersspann bland Beatles-fans. Det kommer hela tiden nya som upptäcker musiken. 

– Det säger en del om hur bra musiken är. De spelade i stort sett med skivkontrakt i bara åtta år, lika länge som vi spelat, och utvecklades enormt under tiden, säger Henrik Cevert. 

Vad är det som gör musiken så bra? 

– Det var ju perfekta receptet från början. Med en perfekt kemi mellan John Lennon och Paul McCartney. De saknade spärrar helt. De kunde bestämma sig för att sätta sig ned och skriva en låt och så kom det en låt. Det kom ut låtar hela tiden, säger Henrik. 

Henrik berättar om den uppsjö av Beatles-band som finns i världen, som eftersträvar att både låta och se ut precis som The Beatles gjorde. Med peruker och allt. 

–  Det kan vara kul, men vi försöker inte vara kopior, säger Henrik. 

Vad kan publiken förvänta sig? 

–  En kväll av musikalisk njutning. Vi har så enormt roligt själv och jag hoppas det märks. Att spela är det bästa jag vet i livet, säger Henrik Cevert som trycker på att jag inte får glömma att uppmärksamma gästartisten Göran Wiklund. 

–  Han är vår ständiga gäst. Han var med på tiden och träffade Beatles något tillfälle, säger Henrik Cevert.  

Denna vecka spelar The Beat Band + Göran Wiklund på Estrad  lördag kl. 19.00 och söndag kl. 18.00. Bandet spelar senare i år i Eskilstuna och Nyköping. 

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 februari 2022 00:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Bil voltade och landade på taket

IMG_2097

Läsarbild

En personbil voltade flera gånger och landade på taket. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen.

Larmet inkom till SOS Alarm vid 19:30 på fredagskvällen. En personbil var inblandad i en singelolycka vid OKQ8 i Weda på Stockholmsvägen. Fordonet voltade av okänd anledning och landade på taket.

Räddningstjänst, ambulans och polis anlände snabbt till olycksplatsen.

Enligt uppgifter till Telgenytt befann sig minst två personer i bilen vid olyckstillfället och fick hjälp av allmänheten att ta sig ut ur fordonet. Enligt uppgifte har ingen av personerna ådragit sig allvarliga skador.

En av de första personerna som kom till platsen var Michel Varli, ägare av restaurang Milano. Han befann sig vid OKQ8 när fordonet voltade cirka tre varv innan det landade på taket.

Michel Varli, ägare av restaurang Milano, först på plats

– Jag hörde en kraftig smäll och förstod att det var något allvarligt. Jag sprang dit och tillsammans med två andra slet upp dörrarna för att få ut personerna. Lyckligtvis kom ingen till skada, säger Michel Varli till Telgenytt.

Enligt Varli slets ena däcket av och bråte landade på vägen, vilket han och några andra såg till att flytta åt sidan för att trafiken skulle kunna flyta på. Vid 20-tiden väntade fordonet på att bärgas från platsen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 20:07
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 00:12

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors