Företag i fokus:

Älskad Beatles – Hyllning återvänder

2022_02_AD82AE0F-F028-4614-A4B3-8092A06FF067

I helgen uppträder The Beat Band återigen på Estrad med hyllningskonserter till The Beatles. Bandet har uppträtt både i Sverige och utomlands,  men allt började med två södertäljebors kärlek till musiken de växt upp med. 

The Beat Bands ursprung går tillbaka till 2013 då Henrik Cevert, på den tiden teaterlärare, lärde känna Peiter Hounslow, ljudtekniker på Estrad . De kom fram till att de både hade ett gemensamt intresse i musik och storslagna planer. 

De ville göra The Whos rockmusikal Tommy och enda möjligheten för dem att komma igång var att boka Estradscenen. Så fick det bli. Ett år senare framfördes musikalen med flera gästartister. 

– Vi spelade den bara en gång. Men Pieter hade en amerikansk kompis som ville se den i USA, säger Henrik Cevert, gitarrist och sångare till Telgenytt.

Han berättar att de trodde han skojade när han sa att han kunde fixa allt. Men det var sant. De åkte till New Hampsire och framförde musikalen tillsammans med lokala gästartister. 

The Beat Band live. Foto: privat.

Senare har de haft en spelning med en kavalkad av sextio-sjuttiotalshits samt spelningar med musik av The Eagles. De spelar helt enkelt musik från deras barndom. Något som ger dem en chans att känna sig som rockstjärnor, säger Henrik Cevert och skrattar. 

– Vi vill undvika coverbandskänslan. Att musiken spelas på en liten pub. Det ska vara stort, säger Henrik Cevert. 

När det 2019 var femtio år sedan släppet av Beatles legendariska Abbey Road-skiva blev det dags för Beatles-tolkningar. De gjorde två hyllningskonserter där de spelade skivan i sin helhet. Det var då de tog sig namnet The Beat Band.  

Mottagandet var minst sagt varmt, så år 2020, då det var sextio år sedan Beatles grundades, planerades flera hyllningskonserter med en bredare repertoar. The Beat Band hann spela en konsert i Norrköping mars 2020.  

En vecka senare satte pandemin stopp för allt, som för så många andra kulturarbetare. Men nu är den efterlängtade showen snart här i Södertälje 

Henrik berättar att man märker hur mycket Beatles betyder för dem som växt upp med det. Samtidigt tillägger jag att jag märker av en stor åldersspann bland Beatles-fans. Det kommer hela tiden nya som upptäcker musiken. 

– Det säger en del om hur bra musiken är. De spelade i stort sett med skivkontrakt i bara åtta år, lika länge som vi spelat, och utvecklades enormt under tiden, säger Henrik Cevert. 

Vad är det som gör musiken så bra? 

– Det var ju perfekta receptet från början. Med en perfekt kemi mellan John Lennon och Paul McCartney. De saknade spärrar helt. De kunde bestämma sig för att sätta sig ned och skriva en låt och så kom det en låt. Det kom ut låtar hela tiden, säger Henrik. 

Henrik berättar om den uppsjö av Beatles-band som finns i världen, som eftersträvar att både låta och se ut precis som The Beatles gjorde. Med peruker och allt. 

–  Det kan vara kul, men vi försöker inte vara kopior, säger Henrik. 

Vad kan publiken förvänta sig? 

–  En kväll av musikalisk njutning. Vi har så enormt roligt själv och jag hoppas det märks. Att spela är det bästa jag vet i livet, säger Henrik Cevert som trycker på att jag inte får glömma att uppmärksamma gästartisten Göran Wiklund. 

–  Han är vår ständiga gäst. Han var med på tiden och träffade Beatles något tillfälle, säger Henrik Cevert.  

Denna vecka spelar The Beat Band + Göran Wiklund på Estrad  lördag kl. 19.00 och söndag kl. 18.00. Bandet spelar senare i år i Eskilstuna och Nyköping. 

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 februari 2022 00:00

Kommunen stryper Assyriska FF – ”Vad hände med vår dialog?”

DSC_0005-3

Assyriskas ordförande Moussa Esa.
Foto: Shamash Oyal

Assyriska FF, som i år fyller 50 år, står inför en svår ekonomisk situation. Nu riktar klubben skarp kritik mot kommunen som drar åt snaran för den anrika klubben. – Boel Godner känner till hela situationen, säger Assyriskas ordförande Moussa Esa som menar att kommunstyrelsen ordförande bär på det större ansvaret Assyriska försätts i.

På torsdagsmorgonen träffade pressen en tydligt nedstämd ordförande i Assyriska Fotbollsklubbens kansli i Södertäljes fotbollsarena. Det blev snabbt uppenbart att klubben befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris, förvärrad av en kommun som anses vara mindre än samarbetsvillig.

– Min fråga till kommunen är: Vad hände med vår dialog? Säg inte att vi har visat ovilja och inte velat närma oss en lösning. Det finns ett utkast som motsäger det. Boel Godner känner till hela situationen, säger Assyriskas ordförande Moussa Esa.

Kommunen har givit klubben två alternativ: betala skulderna eller riskera att de skickas till inkasso. Assyriska FF måste reglera sin skuld på mer än 1,6 miljoner kronor senast den sista juni, annars tar Intrum över skulden. Om det sker, står klubben inför ökade räntor, indrivningsprocesser och en potentiell risk för att ärendet eskalerar till Kronofogden. Med säsongstart nu på söndag har klubben precis lyckats balansera säsongens budget, men kommunens krav tidgare denna månad levererades oväntat och skapade ytterligare ekonomisk press.

Moussa Esa, Assyriska FF:s ordförande, uttryckte sin frustration över kommunens agerande. Trots långvariga försök att nå en överenskommelse om avbetalningsplaner för skulder relaterade till användandet av fotbollsarenan, upplever klubben att kommunen förhalat och undviktigt dialog. En skuld på över 1,6 miljoner kronor krävs nu att betalas till den sista juni – en deadline som, om den inte möts, kommer att resultera i att skulden går till inkasso.

Flera möten har ägt rum mellan klubbens ledning och kommunens tjänstemän, däribland ett möte där Södertäljes kommunalråd, Boel Godner, var närvarande.

– Det ligger i vårt intresse att vi hittar en lösning. Jag satt med Boel Godner i april förra året, den gången var Alexander Rosenberg och Lars Greger inte med, där hon gav mig och tjänstemännen i uppdrag att komma fram till en avbetalningsplan, så Boel känner till hela situationen, säger Assyriskas ordförande.

Moussa Esa, Assyriskas ordförande
Foto: Shamash Oyal

Men trots löften om att arbeta fram en avbetalningsplan har kommunen avfärdat detta och istället ställt Assyriska inför ett ultimatum som riskerar dess existens.

Esa anser att kommunens hårda hållning inte bara är en ekonomisk fråga utan även en fråga om identitet och tillhörighet, i en stad där fotbollen ofta domineras av föreningar med invandrarbakgrund. Han pekar på en oroväckande underton i kommunens behandling av Assyriska, där han anser att det finns en underliggande diskriminering.

– Kommunen vill ha bort Assyriska, det är den uppfattningen många av våra medlemmar känner. Stämningen är inte bra i Södertälje. Det är en dålig stämning. Det finns utpekanden, det finns generaliseringar, och vår folkgrupp är utsatt. Jag hoppas att det inte är så, men det blir uppfattningen, och så tolkar även våra medlemmar det, säger han.

Men att kommunen vill ha bort klubben avvisas av kommunstyrelsens ordförande.

– Det är ingen som vill ha bort klubben. Den politiska ledningen i kommunen förstår att det då och då är svårt att betala. Det behöver finnas rättvisa mellan föreningarna. Södertälje är en stor fin idrottsstad med många stora föreningar och det är rimligt att de behandlas någorlunda lika och har ordning och reda i ekonomin, säger Boel Godner till Telgenytt.

Kommunstyrlsens ordförande, Boel Godner(S)
Foto: Lucas T

Betala eller gå under

Assyriskas ordförande visar pressen avbetalningsplanen som skickats från kommunens ekonomidirektör, Erika Svensson. Däremot berättar han att politikerna inte är intresserade av att hitta en lösning. Istället står klubben inför en osäker framtid, med en deadline som närmar sig och kommunens ovillighet att ompröva sin ståndpunkt. Känslan Assyriska får är att kommunen vill att klubben ska betala eller gå under.

– Det enda tjänstemännen sa var att politikerna har sagt att den här avbetalningsplanen inte är aktuell och att de vill ha skulden betald senast den 30 juni, säger Moussa Esa.

– Behandlingen av Assyriska är under all kritik. Jag tycker inte att man sviker i förhandling, och om man nu gör det, så bör man ge en förklaring. Assyriska har visat god vilja att betala och vill betala. Det minsta politikerna kan ge oss är en förklaring. Kommunen kommer till mig och säger att ”det handlar om skattebetalarnas pengar och att vi har ansvar för dem”, men samtidigt hyr de tomma lokaler på Gjuteriet som de betalar 400 000 kronor för varje månad sedan 2022, säger han.

Trots tidigare utmaningar i kommunikationen mellan klubben och kommunen framhåller ordföranden att man är öppen för dialog och samarbete för att nå en lösning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2024 20:41
Senast uppdaterad: 28 mars 2024 22:56

Tidigare FN-ordförande håller tal i Södertälje

Eli

Jan Eliasson
Pressbild

Socialdemokraterna i Södertälje presenterar Jan Eliasson, med en distingerad bakgrund inom FN, som huvudtalare under årets Första maj-firande

(Annonslänk)

Södertälje ser fram emot att välkomna Jan Eliasson, en av Sveriges mest erfarna diplomater och politiker, till årets Första maj-firande. Som tidigare ordförande i FN:s generalförsamling och FN:s vice generalsekreterare förväntas Eliasson erbjuda djupgående insikter i globala frågor och framhäva vikten av internationell solidaritet och samarbete.

– Vi ser fram emot att välkomna Jan Eliasson som huvudtalare vid årets firande av arbetarrörelsens dag och är övertygade om att hans närvaro kommer att ge extra tyngd åt vårt budskap om att en mer rättvis värld för alla är möjlig, säger Johan Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje.

Arrangemanget stärks ytterligare av ett antal andra framstående talare, däribland Södertäljebon Sarkis Khatchadourian, som är kandidat till Europaparlamentet, samt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Johan Andersson.

Deltagarna kan förvänta sig en dag fylld av inspirerande tal, musikaliska uppträdanden och gemenskap, med start i stadsparken kl. 11.30 och efterföljande program på Stora torget från kl. 11.45 där även kaffe erbjuds. Denna dag utgör en unik möjlighet för Södertäljes invånare att engagera sig i såväl lokala som globala frågor, omfamna gemensamma värderingar och fira arbetarrörelsens traditioner.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2024 18:00
Senast uppdaterad: 28 mars 2024 17:28

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors