Första förlusten för Södertelge Volleys damer – men behåller förstaplatsen

2022_02_SVBK.Damer_

Södertelge Volleys damer Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Det var en intensiv och stundtals tuff matchhelg för Södertelge Volleybollklubbs damlag. De var hitintills obesegrade i division 2, men till slut blev serietvåan Stockholms Vingar för svåra att slå.

Det blev dock en match som gick till skiljeset, så Södertelges damlag fick med sig ett viktigt poäng och behåller förstaplatsen i serien.

Som vanligt spelades två matcher under en matchdag i volleybollens division 2, och denna helg var det serietvåan Stockholms Vingar C och jumboplacerade Nyköping som stod för motståndet.

Södertelge VBKs lag saknade ett antal spelare, och dessutom var coach Chris Kalfic på egen match med klubbens elitserielag. Det gjorde första matchen mot Stockholms Vingar kämpig.

– Vi får en tuff start redan från början och fastnar tidigt i matchen i rotationer där det främst är mottaget som vi inte riktigt får till, säger lagets Isabella Hansson. Med endast en spelare på bänken och ingen coach så får vi svårt att bryta svackan vi hamnar i under första set. Vi hittar inte vårt spel förrän i slutet av setet och detta ger motståndarna en rejäl ledning som vi aldrig hinner i kapp.

Men Södertelge-laget laddar om och i andra set sitter allt som det ska. Tredje set är jämnt, och lagen turas om att leda med några poäng under hela setet, men på slutet rycker Stockholms Vingar ifrån och vinner. Fjärde set påminner om det andra setet och Södertelge vinner. Matchen går till femte avgörande set, där Stockholms Vingar till slut drar det längsta strået.

–  I sista set får vi en dålig start och Stockholms Vingar rycker. Vi spelar ändå bra och lyckas ta igen ett par poäng men tyvärr räcker det inte hela vägen, säger Agnes Westerberg som är passare i laget. Det var en krävande match men vi får med oss ett viktigt poäng och leder fortfarande serien med tre poängs marginal.

–  Vi tar med oss att vi kämpade på som ett lag och att det var ett flertal riktigt fina räddningar där vi höll bollen vid liv trots att motståndarna trodde att de vunnit bollen. Och riktigt bra servar, avslutar Isabell Hansson.Den andra matchen mot Nyköping var desto mindre kämpig, och Södertelge vann enkelt med 25-10, 25-13, 25-15.Nu är det bara två matchhelger kvar i grundserien innan ett eventuellt kval till Division 1 väntar. Södertelge har ett riktigt bra utgångsläge. Nästkommande matcher spelas den 5e mars i Uppsala.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 15 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors