Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Första förlusten för Södertelge Volleys damer – men behåller förstaplatsen

2022_02_SVBK.Damer_

Södertelge Volleys damer Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Det var en intensiv och stundtals tuff matchhelg för Södertelge Volleybollklubbs damlag. De var hitintills obesegrade i division 2, men till slut blev serietvåan Stockholms Vingar för svåra att slå.

Det blev dock en match som gick till skiljeset, så Södertelges damlag fick med sig ett viktigt poäng och behåller förstaplatsen i serien.

Som vanligt spelades två matcher under en matchdag i volleybollens division 2, och denna helg var det serietvåan Stockholms Vingar C och jumboplacerade Nyköping som stod för motståndet.

Södertelge VBKs lag saknade ett antal spelare, och dessutom var coach Chris Kalfic på egen match med klubbens elitserielag. Det gjorde första matchen mot Stockholms Vingar kämpig.

– Vi får en tuff start redan från början och fastnar tidigt i matchen i rotationer där det främst är mottaget som vi inte riktigt får till, säger lagets Isabella Hansson. Med endast en spelare på bänken och ingen coach så får vi svårt att bryta svackan vi hamnar i under första set. Vi hittar inte vårt spel förrän i slutet av setet och detta ger motståndarna en rejäl ledning som vi aldrig hinner i kapp.

Men Södertelge-laget laddar om och i andra set sitter allt som det ska. Tredje set är jämnt, och lagen turas om att leda med några poäng under hela setet, men på slutet rycker Stockholms Vingar ifrån och vinner. Fjärde set påminner om det andra setet och Södertelge vinner. Matchen går till femte avgörande set, där Stockholms Vingar till slut drar det längsta strået.

–  I sista set får vi en dålig start och Stockholms Vingar rycker. Vi spelar ändå bra och lyckas ta igen ett par poäng men tyvärr räcker det inte hela vägen, säger Agnes Westerberg som är passare i laget. Det var en krävande match men vi får med oss ett viktigt poäng och leder fortfarande serien med tre poängs marginal.

–  Vi tar med oss att vi kämpade på som ett lag och att det var ett flertal riktigt fina räddningar där vi höll bollen vid liv trots att motståndarna trodde att de vunnit bollen. Och riktigt bra servar, avslutar Isabell Hansson.Den andra matchen mot Nyköping var desto mindre kämpig, och Södertelge vann enkelt med 25-10, 25-13, 25-15.Nu är det bara två matchhelger kvar i grundserien innan ett eventuellt kval till Division 1 väntar. Södertelge har ett riktigt bra utgångsläge. Nästkommande matcher spelas den 5e mars i Uppsala.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 15 februari 2022 00:00

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna