🕝 1 minuter
Södertälje sjukhus kritiseras - För lång väntetid på akuten
Publicerad 13 februari 2022 01:00
Uppdaterad 13 februari 2022 01:00

Foto: Alex Ataseven.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiseras Södertälje sjukhus för att inte ha skapat tillräckliga förutsättningar för att säkerställa patienternas behov.

Beslutet grundar sig efter inspektioner som utfördes 2017 av akuterna i Stockholmsområdet. Där framgår det att patienter fick ligga länge på hårda britsar, hade svårt att larma och blev utan mat och mediciner.

IVO menar även att det nu är allt vanligare att sjukhusets patienter får vänta på vårdplatser, mer än nio av tio har kommit vidare inom fyra timmar.

Det har konstaterats att omvårdnaden tidvis brister för patienter på akuten som väntar, och att det saknas förutsättningar att upprätthålla kontinuerligt på akutmottagningen på Södertälje sjukhus.

Det saknas en tydlig organisering av omvårdnadsinsatserna för de patienter som väntar på vårdplats, vilket medför risker att patienternas behov inte blir tillgodosedda.”, skriver IVO i beslutet.

Personalen menar att de kan ha svårt att hinna med dessa patienter och att det kan vara uppemot 20 patienter som väntar samtidigt. Till skillnad från 2017 har patienterna nu sängar att vila i, får mediciner och kan larma. Vidare framkommer det att sjukhuset inte kan avdela personal för denna grupp och att en del av vårduppgifterna glöms bort.

I nuläget väljer IVO att inte vidta några ytterligare åtgärder, men menar att de kan komma att följa upp beslutet.

Dela artikeln