Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Så länge stannar mammorna på sjukhuset efter förlossning

2022_01_363949AD-5363-4149-85D0-0C4FC076E7F2

Foto: Södertälje Sjukhus.

Rikssnittet har delats på fyra på 40 år. 

Tiden som kvinnor får stanna kvar på sjukhus efter vaginal förlossning har minskat dramatiskt sedan 80-talet. Enligt ny statistik från SCB låg rikssnittet då på 5,7 dygn, en evighet jämfört med dagens 1,6 dygn. 

– Det har verkligen sjunkit mycket över tid, precis som i sjukvården i övrigt. De senaste tio åren har det dock inte sjunkit med samma hastighet, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen och biträdande överläkare i obstetrik på Karolinska i Solna i ett pressmeddelande.

Efter kejsarsnitt får kvinnor stanna kvar längre på sjukhus, men även där har det skett en kraftig förkortning av vistelsen. Idag får kvinnor i snitt stanna kvar 2,7 dygn efter ett kejsarsnitt. Den siffran var 8,3 för 40 år sedan. 

– Det viktiga är att vissa vårdkriterier skall vara uppfyllda innan hemgång. Det är också viktigt att det finns en planerad uppföljning för både barn och mamma och att man kan få stöd och kontakt om man behöver, säger Anna Sandström.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 februari 2022 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)