Färre villor säljs i Södertälje – Mäklaren William Bemarre: – ”Inlåsningseffekten”

2022_01_maklare

Mäklaren William Bemarre från Fastighetsbyrån i Södertälje. Foto: Privat.

Historisk under hösten brukar många villor byta ägare, men hösten 2021 var det ovanligt få villor till salu i Södertälje kommun. Många av de få villor som annonseras ut till försäljning såldes ofta innan visning.

Mellan oktober och december 2021 såldes total 70 villor i kommunen, 12 villor färre än föregående år. Detta enligt Svensk Mäklarstatistik som analyserat av Newsworthy.

En av Södertäljes främsta mäklare, William Bemarre på Fastighetsbyrån i Södertälje, tror att en av anledningarna är att det byggs alldeles för få villor i Södertälje.

Under 2021 sålde William Bemarre överlägset flest villor och radhus i Södertälje. Totalt hade han 56 försäljningar, hela 18 enheter fler än konkurrenten på andra plats.

På frågan om pandemin haft en effekt på antalet sålda villor anser William att folk över lag varit försiktiga, men att de inte påverkat antalet sålda villor i kommunen.

Antalet sålda villor mellan oktober-december 2021. Graf: Newsworthy.

– Jag tror att en anledningen till att det säljs så få fastigheter i Södertälje är på grund av inlåsningseffekten. Äldre som bor ”för stort”, men väljer att inte sälja då det inte anses vara värt, säger fastighetsmäklaren William Bemarre till Telgenytt.

I många fall, där äldre betalat av stora delar av sin bostad och omfattas av låga omkostnader, innebär en ny bostad högre omkostnader.

Det genomsnittliga priset på en såld villa i Södertälje låg på 4,7 miljoner under perioden oktober-december. I Stockholms län såldes totalt 2 081 villor för 7,2 miljoner kronor i snitt.

Samtidigt noterades en prisuppgång på villor med 1 procent i länet, men i Södertälje låg villaförsäljningarna i stort sett på samma nivåer som för tre månader sedan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 februari 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors