Extra stöd för unga med psykisk ohälsa – ”Få stöd i din återhämtning”

Mer än var fjärde person drabbas någon gång i sitt liv av psykisk ohälsa och behöver stöd av andra. 

Den psykiska hälsan är lika viktigt som den fysiska, det vet socialpsykiatrin om som nu kompletterar Socialtjänsten i Södertälje. Detta för att utöka stödet för personer i åldrarna 18-20 år.

– De första åren som ung vuxen är viktiga år i livet där vi förhoppningsvis kan komma in som ett komplement och stötta upp för att motverka längre behov av stödinsatser och andra följder som utanförskap, försämrad psykisk och fysisk hälsa, säger Anette Berg, resultatenhetschef på socialpsykiatrin i ett pressmeddelande.

Psykisk ohälsa kan exemplevis handla om att man slutat att umgås med andra, fått ett annorlunda humör och beteende eller har svårt utföra det man tidigare klarat, exempelvis skola, arbete, eller delta i aktiviteter

Det kan även handla om förändrad aptit, svårt med sömnen eller tappat lusten att göra sådant man tyckt om.

”Hos oss kan du med långvarig psykisk ohälsa få stöd i din återhämtning för att få din vardag att fungera bättre. Du kan även höra av dig till oss om du tänker att någon I din närhet skulle vara i behov av stöd I vardagen.”

Läs mer om hur kommunen kan hjälpa drabbade.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 februari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors