🕝 1 minuter
Ann Linde (S) mån om turkiska relationer - Säger nej till minnesdag för folkmord
Publicerad 11 februari 2022 01:00
Uppdaterad 11 februari 2022 01:00

Foto: Regeringen / Shamash Oyal.

Vid Liberalernas senaste landsmöte, som ägde rum i november 2021, beslutades det enhälligt att införa den 24 april som en nationell minnesdag för Seyfo/Armeniska folkmordet på kristna minoriteter i det osmanska riket. 

Frankrike har redan gjort det sedan några år tillbaka.

Så fort en ny regering tillträdde ställde Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde om hon och hennes socialdemokratiska regering är beredda att införa en nationell minnesdag för folkmordet Seyfo. 

Dessutom använder hon ordet ”massövergrepp” istället för folkmord

Hennes svar var förvånande tydligt; ”Nej det finns inga planer på att inrätta en nationell minnesdag för Seyfo i Sverige.”

Dessutom använder hon ordet ”massövergrepp” istället för folkmord vilket är helt oacceptabelt. Allt av rädsla för att inte förstöra relationerna med Turkiet och Erdogan.

”Tyvärr är S inte trovärdiga i Seyfofrågan.”

I Södertälje försöker Socialdemokraterna släta över frågan genom att försöka bygga ett nationellt Seyfomonument. Den här ekvationen går inte ihop.

Tyvärr är S inte trovärdiga i Seyfofrågan. Om den politiska viljan och modet fanns skulle man åtminstone börja med att införa den 24 april som en nationell minnesdag likt Frankrike redan har gjort för ett antal år sedan.

Metin Hawsho, gruppledare och riksdagskandidat (L)

Dela artikeln