Företag i fokus:

Ann Linde (S) mån om turkiska relationer – Säger nej till minnesdag för folkmord

2022_02_58C6B94D-23BD-44AF-983A-C11F7C8457E5

Foto: Regeringen / Shamash Oyal.

Vid Liberalernas senaste landsmöte, som ägde rum i november 2021, beslutades det enhälligt att införa den 24 april som en nationell minnesdag för Seyfo/Armeniska folkmordet på kristna minoriteter i det osmanska riket. 

Frankrike har redan gjort det sedan några år tillbaka.

Så fort en ny regering tillträdde ställde Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde om hon och hennes socialdemokratiska regering är beredda att införa en nationell minnesdag för folkmordet Seyfo. 

Dessutom använder hon ordet ”massövergrepp” istället för folkmord

Hennes svar var förvånande tydligt; ”Nej det finns inga planer på att inrätta en nationell minnesdag för Seyfo i Sverige.”

Dessutom använder hon ordet ”massövergrepp” istället för folkmord vilket är helt oacceptabelt. Allt av rädsla för att inte förstöra relationerna med Turkiet och Erdogan.

”Tyvärr är S inte trovärdiga i Seyfofrågan.”

I Södertälje försöker Socialdemokraterna släta över frågan genom att försöka bygga ett nationellt Seyfomonument. Den här ekvationen går inte ihop.

Tyvärr är S inte trovärdiga i Seyfofrågan. Om den politiska viljan och modet fanns skulle man åtminstone börja med att införa den 24 april som en nationell minnesdag likt Frankrike redan har gjort för ett antal år sedan.

Metin Hawsho, gruppledare och riksdagskandidat (L)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 februari 2022 00:00

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Ärkebiskopen fördömer knivattacken mot biskopen

BEE7A7C1-FDCA-4D67-A8A0-1AD1BD2218A9

Biskopen Mar Mari Emanuel och Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

En dramatisk knivattack inträffade under en mässa i en kyrka i förorten Wakeley i Sydney, där flera personer, däribland den välkända biskopen Mar Mari Emanuel, skadades. Händelsen, som fångades i en direktsändning, fördöms nu av den Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

– Våldet är oacceptabelt mot vårt folk, säger ärkebiskopen, ledare för det patriarkaliska ställföreträdarskapet för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, till Telgenytt.

Det fredliga firandet av mässan i Wakeley under måndagen förvandlades till en skräckfylld scenario när en knivbeväpnad man attackerade flera närvarande mitt under pågående gudstjänst. Attacken, som utfördes under en livesändning, utfördes av en man klädd i svart och med munskydd. Han gick fram till altaret och högg upprepade gånger mot biskop Mar Emanuel.

Den världskände Biskopen Mar Mari Emanuel vårdas just nu på sjukhus i Sydney.

Videoklipp från händelsen visar hur kyrkobesökarna utbrast i skrik och panik, medan några flera personer försökte ingripa för att stoppa angriparen. Den misstänkte gärningsmannen greps i samband med dådet.

Flera drabbade rapporteras ha skadats när de gick till biskopens undsättning, men ska inte ha fått livshotande skador. Biskop Mar Emanuel, som först attackerades, fick uppemot åtta knivhugg.

– Vi fördömer det som har hänt en religiös och fin person. Våldet är oacceptabelt mot vårt folk. Som ärkebiskop och kyrka fördömer vi det hänsynslösa våldet. Vi tackar Gud för att det inte slutade illa, säger ärkebiskop Benjamin Atas, som tillägger att han inte vill spekulera mer om händelsen.

Rapporter indikerar att gärningsmannen inte lyckades fälla ut kniven helt, vilket ledde till att biskopens skador blev lindriga. Han vårdas för närvarande på sjukhus.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 16:09
Senast uppdaterad: 15 april 2024 16:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors